Vepřová panenka marinovaná v octu balsamico

Vepřová panenka je druh masa, který asi každý řezník označuje jako jeden z nejkvalitnějších a nejchutnějších druhů masa. Vepřovou panenku najdete na bedrech v zadní části těla prasete, kde plynule navazuje na vepřovou pečeni.

Vepřová panenka je křehké, libové a velmi chutné maso s jemnými vlákny, malým procentem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Jedná se o jednu z nejlepších a nejkvalitnějších částí masa z prasete. Z vepřové panenky se připravují vynikající, lahodné pokrmy, jako jsou řízky v různých úpravách, velmi často se toto maso používá k marinování nebo na grilování. Podívejte se na jeden z našich receptů, který si snadno připravíte i doma.

vepřová panenka

Doba přípravy

Marinovaná vepřová panenka je na přípravu velmi snadná. Jen je třeba maso předem naložit, aby zkřehlo a dostalo chuť. Celková doba přípravy je 8 hodin a 50 minut. Na naložení masa je třeba doba 8 hodin, 20 minut potřebujeme na přípravu a 30 minut nám bude trvat vaření.

Potřebné ingredience

  • 600 g vepřové panenské svíčkové
  • 100 ml octa balsamico
  • 2 lžíce hořčice
  • 6 stroužků česneku
  • 4 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 lžíce rostlinného oleje

vepřová panenka

Postup

Recept na vepřovou panenku – naložení

Omytou a osušenou vepřovou panenku nejprve zbavíme přebytečných blan. Maso z vepřové panenky nakrájíme na 2 cm silné plátky na medailonky. Medailonky pak jemně rozklepeme dlaní. Posypeme je solí a pepřem a potřeme je hořčicí. Smícháme ocet balsamico s prolisovaným česnekem. Plátky masa vložíme do mísy s prolisovaným česnekem a octem balsamico tak, aby byly plátky ponořené, zakryjte a marinujte v lednici minimálně 8 hodin, například přes noc.

Vepřová panenka recept na tepelnou přípravu

Pak rozehřejeme olej na pánvi a restujeme medailonky z každé strany 3 až 4 minuty. K medailonkům pak nalijeme zbytek marinády, přikryjeme a dusíme je na mírném ohni asi 20 minut. Podáváme nejlépe s baby špenátem a bramborami.

Napsat komentář