Diabetikům není kvůli cukru mlsání sušenek, sladkostí a tradičního vánočního cukroví povoleno. Pokud tedy hledáte recepty na vánoční cukroví pro diabetiky, můžete si seznam surovin v receptech sami trochu poupravit. Podívejte se, co se používá místo klasického cukru v našich receptech. Pak si i diabetici mohou pochutnat na vanilkových rohlíčcích nebo lineckém cukroví.
Vánoční cukroví pro diabetiky recepty:
1. Linecké cukroví pro diabetiky
Doba přípravy
30 minut + doba na ztuhnutí a pečení
Potřebné ingredience
- 2 lžíce másla
- 1/4 hrnku erythritolu nebo stevie
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 lžíce žluté či bílé kukuřičné mouky
- rybízová marmeláda pro diabetiky (nebo jiná dle chuti)
Postup
V misce si ušleháme změklé máslo, přidáme k němu erythritol nebo stévii, prášek do pečiva a špetku soli. Šleháme mixérem tak dlouho, dokud se suroviny dokonale nespojí dohromady. Přidáme olej, vejce, vanilku a ještě chvíli směs šleháme. Postupně přidáváme hladkou a kukuřičnou mouku. Pak hněteme těsto rukama. Jakmile máme dobře propracované těsto, rozdělíme si ho na 2 poloviny. Obě části těsta zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice na 2 až 3 hodiny. Troubu si předehřejeme na 180 °C a vytáhneme těsto z lednice. Z každé části vyválíme plát a vykrájíme z něj kolečka nebo jiné tvary. V polovině koleček uděláme ještě otvor uprostřed. Linecké cukroví pro diabetiky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme asi na 5 minut do trouby. Jakmile začnou okraje cukroví hnědnout, vytáhneme ho. Kolečka necháme vychladnout. Pak natřeme marmeládou kolečka, která nemají uprostřed otvor a přilepíme na ně kolečka s otvorem.
2. Vanilkové rohlíčky pro diabetiky
Doba přípravy
30 minut + doba na odležení v lednici a pečení
Potřebné ingredience
- 225 gramů másla
- 3 lžíce stevie, erythritolu nebo jiného sladidla pro diabetiky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce vody
- 2 hrnky hladké mouky
- špetka soli
- 2 hrnky namletých mandlí, vlašských nebo lískových ořechů
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve velké misce si utřeme máslo s cukrem, vanilkovým extraktem a vodou. V další misce si smícháme mouku a sůl. Přidáme suché suroviny do mokrých a důkladně si vše promícháme, aby se ingredience spojily. Přidáme namleté ořechy a promícháme, až nám vznikne hutné těsto. Lžičkou si vždy nabereme těsto nebo si kousek odkrojíme a vyválíme z něj rohlíček. Vanilkové rohlíčky pro diabetiky potom dáváme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 až 20 minut do zlatova.
3. Kokosové sušenky pro diabetiky
Doba přípravy
30 minut + doba na pečení
Potřebné ingredience
- 2 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/2 hrnku javorového sirupu (můžeme část nahradit jiným sladidlem)
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložíme si plech pečicím papírem. Za pomoci kuchyňského robota nebo mixéru si ze všech uvedených surovin uděláme těsto. Jakmile bude směs hustá a lepkavá, vezmeme kávovou lžičku a vytváříme z těsta na plech hromádky. Cukroví pečeme 12 až 16 minut do zlatavých okrajů.
4. Mrkvové cukroví pro diabetiky
Doba přípravy
30 minut + doba na pečení
Potřebné ingredience
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku erythritolu
- 2 vejce
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
- 1/2 hrnku namletých vlašských, pekanových nebo jiných ořechů
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek hladké mouky
- 3 lžíce proteinového prášku
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Utřeme si máslo se sladidlem, přidáme 2 vejce, vanilkový extrakt a těsto zamícháme. Přidáme mrkev, kokos a ořechy. Jakmile máme všechny suroviny promíchané, přidáme proteinový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. Pak si vypracujeme těsto a necháme odležet 30 minut v lednici. Jakmile je těsto vychlazené, vyložíme si plech pečicím papírem a uděláme si z těsta stejně velké hromádky. Mrkvové cukroví pro diabetiky pečeme asi 10 minut.
5. Cukroví pro diabetiky s kousky dia čokolády
Doba přípravy
30 minut + doba na odležení v lednici a pečení
Potřebné ingredience
- 1 a 1/2 hrnku mandlové mouky
- 3 lžíce kokosového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 a 1/2 lžíce kokosového mléka
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 hrnku dia čokoládových peciček nebo strouhané dia čokolády
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Smícháme si mandlovou mouku, kokosový cukr, jedlou sodu a sůl. V další misce rozšleháme vajíčko a smícháme ho s kokosovým mlékem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Pomalu smícháme suché a mokré suroviny na těsto. Těsto dáme do mrazničky na 30 minut ztuhnout. Vytáhneme těsto z mrazničky a rozválíme ho na 2 pláty vysoké asi 6 milimetrů. Pláty posypeme čokoládovými pecičkami nebo strouhanou dia čokoládou. Pečeme 10 až 15 minut. Upečené pláty rozkrájíme na tyčinky a necháme vychladnout.