Pokud chcete vyzkoušet čočku zařadit do jídelníčku, nejlepší je červená čočka. Nemá slupku jako jiné luštěnin a tím nezpůsobuje tolik nadýmání. Nemusíte ji předem namáčet a uvařená je za chviličku. Dá se použít do polévek, omáček, kaší i pomazánek. Červená čočka nahradí maso, protože se jedná o bílkovinu. Proto je čočka vhodná i pro naše zdraví.
Základní postup na vaření červené čočky
Červenou čočku uvaříte za 15 minut. Na 300 g čočky dejte 550 ml vody a malou lžičku soli. Solte ji však až nakonec. To odpovídá jednomu šálku čočky a dvěma šálkům vody. Získáte základ jídla pro 4 osoby. Čočku nejprve důkladně propláchněte na cedníku pod studenou vodou, vysypte do hrnce, zalijte odměřeným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Nechte vařit nezakrytou 5 minut. Pak přidejte sůl, promíchejte, ztlumte oheň na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 10 minut. Uvařená čočka se nemusí slévat, protože tekutinu vsákne do sebe.
Co připravit z čočky
Čočku můžete smíchat s nakrájenou čerstvou, pečenou i vařenou zeleninou, opatřit zálivkou a jíst salát jako hlavní jídlo. Přílohou může být kousek celozrnného pečiva. Můžete ji přidat do těstovinového salátu nebo rozmixovat do pomazánky. Můžete ji nechat vychladnout, přidat vajíčko a strouhanku a připravit z ní placičky opečené na pánvi. Do polévky nebo do omáčky ji vařte dohromady s ostatními surovinami. Část polévky můžete rozmixovat a část nechat vcelku.
Jak červenou čočku ochutit
K červené čočce se hodí majoránka, cibule, česnek, klasický kmín, římský kmín, pepř, paprika, skořice, kurkuma nebo kari koření. Žlutě barvící kurkuma dá čočce i lepší i barvu, která jinak při vaření bledne. Červená čočka se dá solit už na počátku vaření, protože změkne i tak. Ostatní luštěniny jsou na tom o dost hůř kvůli slupce.
Polévka z červené čočky a batátů
6 porcí – příprava 70 minut
Suroviny:
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 cibule
- 1 lžička uzené papriky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 3 mrkve
- 3 batáty
- 1 šálek půlené červené čočky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky koření kari
- 2,5 šálku mandlového mléka
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
Na ořechy v troubě:
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Nakonec:
- kokosové mléko
- koriandr
- červená šalotka
Postup:
V kastrolu zahřejte kokosový olej a nechte zesklovatět krájenou cibuli. Odstavte a v oleji rozmíchejte uzenou papriku. Vraťte na sporák, přilijte vývar, vsypte krájenou mrkev s batáty, propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 20 až 25 minut. Po 10 minutách přiklopte poklicí. Jakmile zelenina změkne, odstavte, vmíchejte mandlové mléko, cukr, ocet, sůl a kajenský pepř. Pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem.
Do rozehřáté trouby na 200 °C vložte plech s pečicím papírem. Ořechy promíchejte s kokosovým cukrem, kokosovým olejem a solí, rozložte na plech a pečte 10 minut.
Do polévky nakonec vmíchejte kokosové mléko. Podávejte ji s ořechy, posypanou mletým koriandrem a kolečky šalotky.
Boloňská omáčka s červenou čočkou
4 porce
Suroviny:
- 2 mrkve
- 1/4 celeru nebo 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- 400 ml rajčatového pyré
- 200 g červené čočky
K tomu:
- těstoviny
- parmazán
- pár lístků bazalky
Postup:
Zeleninu nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte mrkev a celer, osolte a 3 minuty zprudka opékejte. Míchejte, až se zelenina začne lehce barvit dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a minutu míchejte.
Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovým pyré, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte do omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, pak přiklopte poklicí a nechte 10 minut dojít a zhoustnout.
Dochuťte omáčku solí a pepřem, případně trochou cukru, pokud byla rajčata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem.
Červená čočka po mexicku
4 porce
Suroviny:
- 1 šálek červené čočky
- 3 šálky vody
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 šálek najemno nakrájené cibule
- 400 g krájených drcených rajčat
- 1 a 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíci sušeného chilli
- 1 lžíci sušeného česneku
- 1 lžíci sušené cibule
- 1 lžíci sladké papriky
- 1 lžičku himalájské soli
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička prolisovaného česneku
Postup:
Na lžíci olivového oleje osmažte cibuli do zlatova. Červenou čočku propláchněte. Jakmile začne cibule hnědnout, přidejte ji s rajčaty a kořením do hrnce. Směs podlijte vodou a pozvolna vařte 10 až 15 minut. Podávejte se lžící zakysané smetany, která pokrm zjemní a potlačí pálivost. Jako přílohu zvolte rýži nebo celozrnné pečivo.