3 zdravé recepty z čočky, které musíte vyzkoušet

Pokud chcete vyzkoušet čočku zařadit do jídelníčku, nejlepší je červená čočka. Nemá slupku jako jiné luštěnin a tím nezpůsobuje tolik nadýmání.  Nemusíte ji předem namáčet a uvařená je za chviličku. Dá se použít do polévek, omáček, kaší i pomazánek. Červená čočka nahradí maso, protože se jedná o bílkovinu. Proto je čočka vhodná i pro naše zdraví.

Základní postup na vaření červené čočky

Červenou čočku uvaříte za 15 minut. Na 300 g čočky dejte 550 ml vody a malou lžičku soli. Solte ji však až nakonec. To odpovídá jednomu šálku čočky a dvěma šálkům vody. Získáte základ jídla pro 4 osoby. Čočku nejprve důkladně propláchněte na cedníku pod studenou vodou, vysypte do hrnce, zalijte odměřeným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Nechte vařit nezakrytou 5 minut. Pak přidejte sůl, promíchejte, ztlumte oheň na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 10 minut. Uvařená čočka se nemusí slévat, protože tekutinu vsákne do sebe.

Co připravit z čočky

Čočku můžete smíchat s nakrájenou čerstvou, pečenou i vařenou zeleninou, opatřit zálivkou a jíst salát jako hlavní jídlo. Přílohou může být kousek celozrnného pečiva. Můžete ji přidat do těstovinového salátu nebo rozmixovat do pomazánky. Můžete ji nechat vychladnout, přidat vajíčko a strouhanku a připravit z ní placičky opečené na pánvi. Do polévky nebo do omáčky ji vařte dohromady s ostatními surovinami. Část polévky můžete rozmixovat a část nechat vcelku.

Jak červenou čočku ochutit

K červené čočce se hodí majoránka, cibule, česnek, klasický kmín, římský kmín, pepř, paprika, skořice, kurkuma nebo kari koření. Žlutě barvící kurkuma dá čočce i lepší i barvu, která jinak při vaření bledne. Červená čočka se dá solit už na počátku vaření, protože změkne i tak. Ostatní luštěniny jsou na tom o dost hůř kvůli slupce.

Polévka z červené čočky a batátů

6 porcí – příprava 70 minut

Suroviny:

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžička uzené papriky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 mrkve
  • 3 batáty
  • 1 šálek půlené červené čočky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky koření kari
  • 2,5 šálku mandlového mléka
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře

Na ořechy v troubě:

  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Nakonec:

  • kokosové mléko
  • koriandr
  • červená šalotka

Postup:

V kastrolu zahřejte kokosový olej a nechte zesklovatět krájenou cibuli. Odstavte a v oleji rozmíchejte uzenou papriku. Vraťte na sporák, přilijte vývar, vsypte krájenou mrkev s batáty, propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 20 až 25 minut. Po 10 minutách přiklopte poklicí. Jakmile zelenina změkne, odstavte, vmíchejte mandlové mléko, cukr, ocet, sůl a kajenský pepř. Pak dohladka rozmixujte ponorným mixérem.

Do rozehřáté trouby na 200 °C vložte plech s pečicím papírem. Ořechy promíchejte s kokosovým cukrem, kokosovým olejem a solí, rozložte na plech a pečte 10 minut.

Do polévky nakonec vmíchejte kokosové mléko. Podávejte ji s ořechy, posypanou mletým koriandrem a kolečky šalotky.

Boloňská omáčka s červenou čočkou

4 porce

Suroviny:

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru nebo 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 200 g červené čočky

K tomu:

  • těstoviny
  • parmazán
  • pár lístků bazalky

Postup:

Zeleninu nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte mrkev a celer, osolte a 3 minuty zprudka opékejte. Míchejte, až se zelenina začne lehce barvit dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a minutu míchejte.

Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovým pyré, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte do omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, pak přiklopte poklicí a nechte 10 minut dojít a zhoustnout.

Dochuťte omáčku solí a pepřem, případně trochou cukru, pokud byla rajčata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem.

Červená čočka po mexicku

4 porce

Suroviny:

  • 1 šálek červené čočky
  • 3 šálky vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 šálek najemno nakrájené cibule
  • 400 g krájených drcených rajčat
  • 1 a 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíci sušeného chilli
  • 1 lžíci sušeného česneku
  • 1 lžíci sušené cibule
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 1 lžičku himalájské soli
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička prolisovaného česneku

Postup:

Na lžíci olivového oleje osmažte cibuli do zlatova. Červenou čočku propláchněte. Jakmile začne cibule hnědnout, přidejte ji s rajčaty a kořením do hrnce. Směs podlijte vodou a pozvolna vařte 10 až 15 minut.  Podávejte se lžící zakysané smetany, která pokrm zjemní a potlačí pálivost. Jako přílohu zvolte rýži nebo celozrnné pečivo.

Napsat komentář