3 recepty na králičí stehna

publikováno

Králičí maso je velmi jemné, lehce stravitelné a dodá nám celou řadu prospěšných látek. Obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny, minerály i esenciální aminokyseliny, málo tuků a cukrů. Je označováno za jeden z nejzdravějších druhů masa.

Králičí maso a obsah látek

Králičí maso je lehce stravitelné a náš organismus zbytečně nezatíží. Vyhovuje všem, co mají potíže se žlučníkem. Má výborné antioxidační účinky, zlepšuje syntézu DNA a přispívá také k lepšímu stavu pleti. Díky vysokému obsahu lecitinu je králičí maso výbornou prevencí aterosklerózy. Oproti jiným druhům masa neobsahuje stroncium, které může být příčinou rakoviny. Neobsahuje cholesterol, herbicidy, pesticidy, jiné stopové chemické látky ani žádné těžké kovy. Zejména v Itálii nebo Francii patří králičí maso k vyhledávaným lahůdkám.

Králičí maso a dieta

Díky nízkému obsahu tuků, cholesterolu a sacharidů, a naopak vysokému obsahu plnohodnotných bílkovin, je králičí maso zcela ideální složkou dietní stravy. Králičí maso je jemné, snadno se kouše a proto je vhodné pro seniory i malé děti. Králičí maso je vhodné i při různých alergiích, protože obsahuje ze všech druhů masa nejméně alergenů. Kvalitní proteiny nám v králičím mase pomohou shodit i nějaké to kilo a usnadní hubnutí. Díky tomu jsou vhodné i pro lidi s cukrovkou, neboť dokonale reguluje hladinu cukru v krvi. Jen pokud máte dnu nebo vyšší obsah kyseliny močové v krvi, králičímu masu se vyhněme, protože je zdrojem purinů.

Další výhody králičího masa

Obsah proteinu v králičím mase je dokonce vyšší než v jehněčím, vepřovém, hovězím i telecím a procento tuku je stejné jako v hovězím mase. Příjemným bonusem je obsah kyseliny askorbové, vitaminu B12, B6, pyridoxinu, fosforu, fluoru, železa, draslíku, kobaltu a manganu. Maso králíka naše trávící soustava lehce vstřebá až z 90 %, zatímco hovězí maso jen z 60 %. Králičí tuk je velmi zdravý a dokonce se velmi často používá i jako lék na kašel nebo bronchitidu.

králík

Pečená králičí stehna na česneku a cibuli

Doba přípravy

  • 2 hodiny

Potřebné ingredience

  • 2 králičí stehna
  • 150 g uzené slaniny
  • 1cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Očištěná králičí stehna nejdříve prošpikujeme částí uzené slaniny, osolíme a opepříme. Cibuli si nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a nasypeme vše do zapékací mísy. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zbytek slaniny si nakrájíme na malé kostičky. Na cibuli a česnek položíme králičí stehna, posypeme je nakrájenou slaninou na kostičky, podlijeme vše trochou vody, přikryjeme a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Podle potřeby podléváme. Jakmile je maso měkké, odklopíme pokličku a maso dopékáme ještě asi 15 minut do zlatova. Pečená králičí stehna na česneku a cibuli podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

králík

Králičí stehna na smetaně

Doba přípravy

  • 1,5 hodiny

Potřebné ingredience

  • 4 králičí stehna
  • 100 g slaniny
  • 150 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce oleje

Postup

Králičí stehna omyjeme a odblaníme. Pak je mírně osolíme a obalíme tenkými plátky slaniny a omotáme nití, aby se nám slanina nerozbalovala. Očištěnou cibuli a kořenovou zeleninu pokrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu můžeme i nastrouhat. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu, přikryjeme a dusíme 10 minut. Vložíme maso, opečeme z obou stran, přidáme nové koření, citronovou kůru a podle potřeby průběžně podléváme červeným vínem. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme, zaprášíme moukou, ještě jednou podlijeme vínem a několik minut povaříme. Omáčku propasíruje nebo rozmixujeme. Dochutíme citronovou šťávou a v případě potřeby zahustíme hladkou moukou. Králičí stehna na smetaně podáváme s knedlíkem.

králík

Dietní králičí stehna

Doba přípravy

  • 2 hodiny

Potřebné ingredience

  • 4 králičí stehna (přední i zadní)
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 malé cuketa
  • 1 malá salátová okurka
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • vegeta nebo podobná směs koření
  • oregáno nebo jiné oblíbené bylinky

Postup

Cibuli si nejprve nakrájíme na půlkolečka a nasypeme ji do suchého pekáče. Na cibuli rozložíme osolená a okořeněná králičí stehna a zasypeme na ně zeleninu nakrájenou na kostičky. Zeleninu si osolíme, posypeme vegetou a bylinkami. Pekáč přikryjeme a pečeme ho v troubě asi 1,5 hodiny na 200 °C. Pečená králičí stehna podáváme se společně upečenou zeleninou, případně s rýží.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář