Dietní jahodový cheesecake

Náš nepečený dietní jahodový mini cheesecake je napěchovaný bílkovinami až po okraj. Základem jsou celozrnné sušenky, vrstva z tvarohu a sýru a nakonec je naší pomyslnou třešničkou na dortu jahodová želatina. Pro docílení perfektního kulatého tvaru použijte kruhové formičky nebo silikonové formičky. Cheesecake pro diabetiky i pro osoby, které shazují kila, budete milovat.

Doba přípravy

Příprava je opravdu velmi rychlá. Dietní jahodový mini cheesecake si připravíte do 30 minut a můžete si vychutnat jeho skvělou chuť. Můžete si na něj sami upéct i domácí sušenky bez cukru. Energetická hodnota obou dezertů je 454 kCal a v jednom se skrývá 227 kCal.

Potřebné ingredience

Korpus

  • 50 g oříškových celozrnných sušenek Rej nebo Bebe Dobré ráno
  • 1 lžíce želatiny namíchané pro jahodovou želatinu – 10 ml
  • řepkový olej ve spreji na vystříkání formiček

Jahodová želatina

  • 100 g čerstvých jahod
  • 60 ml vody
  • 5 g čiré želatiny v prášku

Krém

  • 100 g nízkotučného tvarohu v alobalu, doporučujeme Jaroměřičký jemný
  • 80 g nízkotučného krémového sýru, například Goldessa Light Lidl
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 15 ml vody
  • 2 g čiré želatiny v prášku
  • pokud je třeba, sladidlo bez kalorií, nejlépe stévii

Postup

Nachystejte si 2 tvarovací kruhové formičky asi 8 cm široké a 4 cm vysoké a talířky, na které si dáte cheesecaky. Vystřihněte si z pečícího papíru kolečka o průměru formiček a dejte si je na talířky, se kterými je pak dáte vychladit do lednice. Kruhové formičky si vystříkejte zevnitř řepkovým olejem ve spreji a dejte je na talířky. Do formiček si dejte kolečko z pečícího papíru. Po vychlazení pak můžete cheesecake velmi dobře podebrat pomocí dortové lžíce a přemístit ho.

Sušenky si nalámejte na menší kousky a rozmixujte si je najemno v mixéru se sekáčkem. Pak je přesypte do malé misky.

Jahody umyjte, nakrájejte na malé kousky a za stálého míchání si je zahřejte asi 2 minuty v malém kastrůlku tak, aby vám změkly. Můžete je podlít troškou vody, aby se nepřipalovaly. Rozmixujte je dohladka v mixéru se sekáčkem.

Nasypte si 5 g želatiny do 60 ml studené vody a pořádně míchejte, až se želatina úplně rozpustí. Pak ji dejte do mikrovlnné trouby a na pár sekund ji zahřejte. Doporučujeme 20 sekund na nejvyšší výkon. Voda se má ohřát na maximálně na 90 °C. Nikdy želatinu nevařte moc dlouho, protože by vám pak neztuhla.

Z hotové želatiny odeberte 1 lžičku a vmíchejte si ji do rozmixovaných sušenek. Podle konzistence do směsi vmíchejte ještě další lžičku. Sušenky se musí spojit, ale nesmí lepit. Přilévejte proto želatinu postupně. Měla by vám tak vzniknout drobivá, ale kompaktní hmota, kterou si rozdělíte na poloviny. Natlačte si ji na dno formiček. Vrstvy mají být rovnoměrné.

Zbytek želatiny si vmíchejte do rozmixovaných jahod, ochutnejte, v případě potřeby si ji doslaďte sladidlem bez kalorií, třeba stévií a nechejte stát.

Rozmíchejte si tvaroh s krémovým sýrem dohladka, přidejte vanilkový extrakt a případně opět doslaďte podle chuti.

V malé mističce si opět vyrobte další želatinu a smíchejte 2 g želatiny v prášku s 15 ml vody. Pak si ji na pár sekund zahřejte v mikrovlnné troubě, rozmíchejte a nakonec ji vlijte do tvarohové hmoty. Do každé formičky si nalijte na sušenkový základ polovinu hmoty a dejte si ji ztuhnout na pár minut do lednice.

Nakonec nalijte do každé formičky připravenou jahodovou želatinu a nechejte ji v lednici ztuhnout několik hodin.

Před podáváním malým nožíkem želatinu obřežte dokola kolem formičky a pak formičku velmi pomalu vytáhněte nahoru. Nakonec si svůj dezert můžete dozdobit rozpůlenou jahodou.

Napsat komentář