Zánět ledvin: Jak na přírodní léčbu?

publikováno

Zánět ledvin neboli pyelonefritida je nepříjemná nemoc. Ledviny čistí krev, tvoří se v nich moč s odpadními látkami, které putují do pánvičky ledvinné a močovodů. Ty pak moč odvedou do močového měchýře a močovou trubicí ven z těla.

Příznaky zánětu ledvin

  • zimnice
  • třesavka
  • teplota přes 38 °C
  • bolesti v boku na postižené straně
  • břicho bývá na omak citlivé
  • pocit zvracení
  • celková nevolnost a únava
  • projev častého nutkání na močení i v noci
  • bolestivé močení
  • zakalená moč, někdy i s hnisem či krví

Zánět ledvin: Jak na přírodní léčbu?

Příčiny zánětu ledvin

Pokud se do močovodu dostanou bakterie, dojde k infekčnímu zánětlivému onemocnění, tedy k akutní nekomplikované pyelonefritidě nebo k její komplikované chronické formě. Zánět se šíří až do ledvin. Někdy se infekce do ledvin dostane krví, například při různých zánětlivých onemocněních.

Mezi další rizikové faktory zánětu jsou močové kameny, které brání odtoku moči, zvětšení prostaty nebo nádorová onemocnění. Většímu riziku však bývají vystaveny ženy vzhledem ke krátké močové trubici v blízkosti análního otvoru, kam se bakterie snáz dostanou.

Zánět ledvin: Jak na přírodní léčbu?

Přírodní léčba zánětu ledvin

Podle lidových léčitelů je k dispozici řada léčivých očistných kúr, například směs z tymiánu obecného, zlatobýlu obecného, šalvěje lékařské, vrbovky malokvěté a třezalky tečkované.

  • Pokud berete antibiotika, je vhodné pít kopřivový čaj vždy až 2 hodiny po lécích. 1 lžíce sušených kopřiv se spaří na 10 minut ve 2 dcl vody.
  • Při bolestech ledvin a na jejich pročištění je vhodný 2x denně čaj z třezalky tečkované asi 0,5 hodiny před jídlem po dobu 14 dnů. 15 gramů květů třezalky přelijte 0,5 l vroucí vody a louhujte 10 až 15 minut.
  • Při chronickém zánětu močových cest se doporučuje směs vždy 1 dílu natě truskavce, natě zlatobýlu a natě yzopu, kořenu libečku a kořenu jehlice a od každého 2 díly listu břízy a natě kopřivy. Nálev připravený z 1 lžíce pijte 3x denně.
  •  Při zánětu ledvin si připravte směs ze stejných dílů natě celíku zlatobýlu, natě třezalky, kořene jehlice trnité, kořene jehlice trnité, listů břízy a listu medvědice lékařské. 1 lžíci směsi přelijte 0,25 l vroucí vody a 30 minut louhujte. Pijte před jídlem 3x denně.

Zánět ledvin: Jak na přírodní léčbu?

Vyzkoušejte bylinky na ledviny

  • Celík zlatobýl – rozpouští ledvinové a močové kameny, podporuje látkovou výměnu a celkovou funkci ledvin. Pomáhá na zánět ledvin.
  • Bříza bělokorá je skvělé diuretikum podporující vylučování moči z těla, pomáhá při onemocněních a zánětech ledvin i močových cest, má močopudné účinky. Navíc zbavuje organismus chloridů a jiných solí.
  • Kukuřice setá zlepšuje vyplavování solí z těla a jde o vysoce účinné diuretikum.
  • Medvědice lékařská dezinfikuje a detoxikuje ledviny, působí i antisepticky a napomáhá léčbě při nemocích a zánětu ledvin.
  • Lichořeřišnice větší je označována za silné přírodní antibiotikum, protože obsahuje fytoncidy, které antibakteriálně působí na zánět ledvin. Působí i proti bakterii Staphylococcus pyogenes aureus, která je často příčinou zánětů močových cest. Je vhodná i pro preventivní užívání při chronických infekcích močových cest.
  • Jehlice trnitá odplavuje škodliviny z organismu, odvodňuje a uzdravuje ledviny při zánětech a nemocech.

Zánět ledvin: Jak na přírodní léčbu?

Posílení ledvin a nutriční podpora organismu

  • Omezení konzumace bílkovin, kterými jsou ledviny poměrně namáhány.
  • Vynechat živočišné a saturované tuky, například margarín.
  • Eliminovat potraviny s obsahem soli, polotovary a uzeniny, které zadržují vodu, zvětšují objem a namáhají ledviny. Sůl omezte na 2 g denně.
  • Vyřadit jednoduché cukry, sladkosti a sladké nápoje, jako limonády. Ve sladkých nápojích se nachází navíc fosfáty, které zvyšují v těle záněty.
  • Dodržovat pitný režim a pít čistou vodu bez bublin. Nadměrné množství tekutin naopak ledviny namáhá. Stačí 2 až 3 litry filtrované čisté vody denně.

I když léčba pro chronické selhání ledvin neexistuje, lze se soustředit na prevenci a komplikace. Vždy je důležité zaměřit se na příčiny onemocnění, vhodná strava a dostatečná hydratace.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář