Co nejíst a nepít jako cukrovkář?

publikováno , naposledy aktualizováno 20. 1. 2021

Pokud stále přesně nevíte, co jíst a nejíst při cukrovce, prozradíme vám, jaké potraviny a nápoje je vhodné při diabetu konzumovat, a které jsou naopak zcela nežádoucí. Podle toho si můžete sestavit vhodný jídelníček.

Zakázané potraviny při cukrovce

  • polotovary, konzervy a průmyslově zpracované potraviny
  • bílé pečivo
  • tučné maso
  • živočišné tuky
  • tučné mléčné výrobky
  • doslazované mléčné nápoje
  • tavené sýry
  • limonády, džusy a další slazené nápoje
  • sladkosti a cukrovinky
  • dochucovadla, jako kečup, majonéza, hořčice a další dresinky                  

Co jíst při cukrovce?

  • zelenina
  • ovoce s nízkým obsahem cukru, jako bobuloviny nebo meloun
  • ryby
  • bílé libové maso
  • vaječný bílek
  • bílé jogurty, neochucené kefíry a acidofilní mléka bez cukru
  • sýry s nízkým obsahem tuku
  • luštěniny
  • celozrnné pečivo
  • celozrnné těstoviny
  • rýže natural
  • bylinky

Co nejíst a nepít jako cukrovkář?

Krevní cukr pod kontrolou

  • jezte malé porce jídla 5 až 6x denně
  • dodržujte pitný režim, pijte 0,5 litru čisté vody na každých 15 kg tělesné váhy
  • nejméně 3x týdně se věnujte pravidelné fyzické aktivitě
  • denně vyrazte alespoň na krátkou procházku
  • 7 až 8 hodin denně
  • vyhýbejte se alkoholu, tabáku, tučným a sladkým pokrmům i nápojům, cukrovinkám i slaným pochutinám a kalorickým bombám ve formě fast foodu

Co pít při diabetu

Vynechejte sladké perlivé limonády, sladké džusy z koncentrátů i alkohol. Pokud milujete pivo, volte nealkoholickou variantu. Neslaďte si kávu ani čaj, kakao, meltu ani Caro. Vynechejte i smoothie, která jsou plná kalorií a cukru z ovoce. Pijte neperlivou čistou vodu, ochucenou třeba citrónem či okurkou a bylinkami. Pokud tekutiny bez sladidla nevypijete, doporučují se přírodní sladidla, jako je třeba březový cukr, stévie, xylitol a erythritol. Vše ale v omezeném množství.

Co nejíst a nepít jako cukrovkář?

Coca-cola zero vs light

Coca-Cola Light obsahuje kyselinu citronovou, ale Zero ne. Coca-Cola Zero obsahuje citronan sodný a Light ne. Zbytek složení je stejný a bez cukrů. Coca-Cola Zero, která je vyrobena podle stejného receptu jako klasická, má jen cukrový sirup je nahrazen umělými sladidly. I Coca Cola Light je vyrobena podle speciálního receptu a cukr je nahrazen také směsí umělých sladidel cyklamátu sodného, acesulfamu K a aspartamu. Ta jsou ale v mnoha zemích už zakázaná.

Pozor na umělá sladidla

Navíc po umělých sladidlech i přiberete. Mozek reaguje na sladkou chuť specificky, očekává příjem kalorií, které nepřijme a nutí nás do dalších sladkostí. Mezi další zdravotní rizika spojená s dlouhodobým příjmem umělých sladidel patří změna složení střevní mikroflóry, intolerance vůči glukóze, vznik metabolického syndromu, snížení soustředění, riziko infarktu, obezity i odvápnění kostí.

Co nejíst a nepít jako cukrovkář?

Stévie, třtinová melasa a rýžový sirup

Stévie je nejvhodnějším sladidlem pro všechny diabetiky. Má nulový glykemický index a sladivost 300x vyšší než řepný cukr. Nemá žádnou nepříjemnou pachuť, je čistě přírodní a nezpůsobuje zubní kazy. Rýžový sirup má také nízký glykemický index, hodí se ke slazení kávy i čaje, při vaření i pečení. Třtinová melasa je také vhodné sladidlo pro diabetiky, děti, seniory, sportovce, fyzicky pracující, lidi s nadváhou i obezitou. Má nízký glykemický index, nízký obsah cukru a velmi vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje celou řadu důležitých minerálů, jako je železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek i vitamíny skupiny B.

Inulín v kokosovém cukru a v dalších potravinách

Kokosový cukr je nový typ sladidla, které je vhodným doplňkem pro diabetiky. Díky obsahu inulínu se totiž vstřebává do krve pomaleji. Navíc obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, má nižší glykemický index oproti běžnému cukru a má skvělou chuť. Má podobnou sladivost jako běžný cukr. Vždy ale platí, všeho s mírou.

Hodně inulinu obsahují cibule, artyčoky a topinambury. Z bylin čekanka obecná, smetanka lékařská, pupava bezlodyžná, lopuch a oman pravý. Prospěje i nať borůvky, kopřivy, jestřabiny lékařské, listy šalvěje a fazolové lusky.

Na co se zaměřit

Tvorbu inzulínu podporuje niacin, zinek a některé aminokyseliny, jako leucin, izoleucin, fenylalanin, lysin a arginin. Niacin – vitamín B3 obsahují mořské řasy a listová zelenina. Hodně zinku nejdete v dýňových semíncích. Aminokyseliny jsou zejména v mase, nejlepší je krůtí, králičí, klokaní, rybí a kuřecí. Účinnost inzulínu zvyšuje chróm, ten je v brokolici. Obsahuje ho i další zelenina, maso, škeble, kukuřičný olej, pivovarské kvasnice, celozrnná mouka, ječmen, černý pepř, játra a sýr.

 

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář