3 nejlepší recepty na zdravé sušenky

publikováno

Zdravé sušenky, cookies, biscuits, amaretti, galletas či koekje. Tisíce nászvů, které mají jedno společné. V současné době chceme, aby byly sušenky zdravější. Malý koláček obsahuje nejčastěji základní suroviny, jako je mouka, cukr a máslo, lze je však připravit i ve zdravějších verzích. My vám některé z nich dnes představíme.

3 nejlepší recepty na zdravé sušenky

Zdravé nepečené sušenky

Ingredience:

  • 1/2 šálku arašídového másla
  • 1/2 šálku mandlového mléko nebo sójového mléko
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku medu
  • 1/3 šálku rozmačkaného zralého banánu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1/2 šálku nasekané 70 % hořké čokolády nebo čokoládových vloček

Postup přípravy:

Plech vyložíme pečícím papírem. V malém hrnci na mírném ohni smícháme arašídové máslo, mléko, kakaový prášek, kokosový olej a sůl na hladký krém.

Odstraníme z plotny a přidáme rozšlehaný med, banán a vanilkový extrakt a mícháme, dokud nezmizí hrudky.

Přidáme ovesné vločky na hutnou a hustou směs.

Lžičkou tvoříme hrudky, které vyrovnáme do tvaru sušenky. Na každou sušenku pak nasypeme čokoládové kousky a jemně vtlačíme dovnitř.

Sušenky vložíme do lednice alespoň na 30 minut, aby se chutě propojily.

3 nejlepší recepty na zdravé sušenky

Zdravé banánové sušenky s kousky čokolády

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 3/4 šálku celozrnné špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 velký zralý banán – na 1/2 šálku rozmačkaného banánu
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje
  • 1 velké vejce
  • 1/4 šálku + 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa

Postup přípravy:

Plech si vyložíme pečícím papírem. Před pečením předehřejeme troubu na 180 °C. Ve větší míse důkladně promícháme ovesné vločky, celozrnnou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a odložíme stranou.

Ve velké misce vidličkou rozmačkáme banán, přidáme kokosový olej, vejce, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Směs rozmixujte a vznikne vám mokrá a těžká směs.

Do směsi přidáme promíchané suché ingredience a na nízkou rychlost znovu promícháme. Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a přimícháme do těsta.

Na připravený plech tvoříme malé kopečky a před pečením vložíme sušenky alespoň na 2 hodiny do lednice, aby se těsto zpevnilo a při pečení nerozteklo. Sušenky můžete přikryté folií uchovat v lednici až 2 dny než je upečete.

Sušenky pečeme na 180 °C asi 10 až 13 minut, dokud nejsou vysušené po okrajích. Že jsou hotové, poznáme tak, že vložíme párátko do středu a vytáhneme ho suché. Potřebná doba pečení se odvíjí od vlhkosti v banánech a může to trvat déle. Po vytažení z trouby je předěláme na drátěnou mřížku a necháme zchladnout.

3 nejlepší recepty na zdravé sušenky

Bezlepkové mrkvové sušenky

Ingredience na sušenky:

  • 1 a 1/4 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek ovesné mouky
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálků strouhané mrkve
  • 3/4 šálku sekaných ořechů natural dle preferencí
  • 1/4 šálku rozinek nebo semínek
  • 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/3 šálku neslazené jablečného pyré
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech si vyložíme pečícím papírem.

Ve velké míse smícháme ovesné vločky, ovesnou mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl. Přidáme mrkev, ořechy a rozinky nebo semínka a důkladně vše promícháme.

V jiné misce rozšleháme med, jablečné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt.

Tekutou směs přilijeme do suchých ingrediencí a důkladně promísíme na hutné, mokré a lepkavé těsto. Lžičky tvarujeme kopečky na plech a jemně je stlačíme do tvaru sušenky. Necháme mezi nimi alespoň 4 cm.

Pečeme asi 12 až 14 minut, až jsou sušenky zlatavé a pevné po okrajích. Upečené sušenky přeneseme i s pečícím papírem na mřížku a necháme vychladnout.

3 nejlepší recepty na zdravé sušenky

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář