Zdravé sušenky, cookies, biscuits, amaretti, galletas či koekje. Tisíce nászvů, které mají jedno společné. V současné době chceme, aby byly sušenky zdravější. Malý koláček obsahuje nejčastěji základní suroviny, jako je mouka, cukr a máslo, lze je však připravit i ve zdravějších verzích. My vám některé z nich dnes představíme.
Zdravé nepečené sušenky
Ingredience:
- 1/2 šálku arašídového másla
- 1/2 šálku mandlového mléko nebo sójového mléko
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku medu
- 1/3 šálku rozmačkaného zralého banánu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky ovesných vloček
- 1/2 šálku nasekané 70 % hořké čokolády nebo čokoládových vloček
Postup přípravy:
Plech vyložíme pečícím papírem. V malém hrnci na mírném ohni smícháme arašídové máslo, mléko, kakaový prášek, kokosový olej a sůl na hladký krém.
Odstraníme z plotny a přidáme rozšlehaný med, banán a vanilkový extrakt a mícháme, dokud nezmizí hrudky.
Přidáme ovesné vločky na hutnou a hustou směs.
Lžičkou tvoříme hrudky, které vyrovnáme do tvaru sušenky. Na každou sušenku pak nasypeme čokoládové kousky a jemně vtlačíme dovnitř.
Sušenky vložíme do lednice alespoň na 30 minut, aby se chutě propojily.
Zdravé banánové sušenky s kousky čokolády
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 3/4 šálku celozrnné špaldové mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1 velký zralý banán – na 1/2 šálku rozmačkaného banánu
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku + 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 3/4 šálku hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa
Postup přípravy:
Plech si vyložíme pečícím papírem. Před pečením předehřejeme troubu na 180 °C. Ve větší míse důkladně promícháme ovesné vločky, celozrnnou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a odložíme stranou.
Ve velké misce vidličkou rozmačkáme banán, přidáme kokosový olej, vejce, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Směs rozmixujte a vznikne vám mokrá a těžká směs.
Do směsi přidáme promíchané suché ingredience a na nízkou rychlost znovu promícháme. Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a přimícháme do těsta.
Na připravený plech tvoříme malé kopečky a před pečením vložíme sušenky alespoň na 2 hodiny do lednice, aby se těsto zpevnilo a při pečení nerozteklo. Sušenky můžete přikryté folií uchovat v lednici až 2 dny než je upečete.
Sušenky pečeme na 180 °C asi 10 až 13 minut, dokud nejsou vysušené po okrajích. Že jsou hotové, poznáme tak, že vložíme párátko do středu a vytáhneme ho suché. Potřebná doba pečení se odvíjí od vlhkosti v banánech a může to trvat déle. Po vytažení z trouby je předěláme na drátěnou mřížku a necháme zchladnout.
Bezlepkové mrkvové sušenky
Ingredience na sušenky:
- 1 a 1/4 šálku ovesných vloček
- 1 šálek ovesné mouky
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1 čajová lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 šálků strouhané mrkve
- 3/4 šálku sekaných ořechů natural dle preferencí
- 1/4 šálku rozinek nebo semínek
- 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/3 šálku neslazené jablečného pyré
- 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C a plech si vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme ovesné vločky, ovesnou mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl. Přidáme mrkev, ořechy a rozinky nebo semínka a důkladně vše promícháme.
V jiné misce rozšleháme med, jablečné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt.
Tekutou směs přilijeme do suchých ingrediencí a důkladně promísíme na hutné, mokré a lepkavé těsto. Lžičky tvarujeme kopečky na plech a jemně je stlačíme do tvaru sušenky. Necháme mezi nimi alespoň 4 cm.
Pečeme asi 12 až 14 minut, až jsou sušenky zlatavé a pevné po okrajích. Upečené sušenky přeneseme i s pečícím papírem na mřížku a necháme vychladnout.