10 nejlepších potravin na hubnutí

publikováno

Hubnutí je neustálý boj. Kila jdou dolů, pak přijde jojo efekt a jsou zase nahoru. Hubnutí vyžaduje dostatek pevné vůle a disciplíny. Zapojte těchto deset potravin, které vám pomohou docílit vysněné váhy. Zařaďte je do svého jídelníčku.

Všichni víme, že se máme při hubnutí vyhýbat tučným a smaženým pokrmům, sladkostem či slazeným nápojům. Některé potraviny však mohou hubnutí podpořit.

1.   Ovesné vločky

Pokud si dopřejete k snídani ovesné vločky, dodají vám na dlouhou dobu hodně energie i pocit sytosti. Obsahují dost rozpustné vlákniny a stabilizují hladinu cukru v krvi. Vyhněte se ale přeslazeným cereáliím s velkým množstvím cukru.

10 nejlepších potravin na hubnutí

2.   Jablka

Dejte si jablko ke svačině. Obsahuje dost vlákniny, která vás zasytí. Myslete ale vždy na to, že bychom ovoce neměli jíst asi půl hodiny před hlavním jídlem, jinak nám naruší schopnost trávení.

3.   Brokolice

Kromě vysokého obsahu vlákniny, která vám dá na dlouhou dobu pocit sytosti, obsahuje i dostatek vitaminu C. Navíc je opravdu nízkokalorická. Můžete ji připravovat na celou řadu způsobů, třeba na páře k dietně upravenému masu.

4.   Rajčata

Rajčata neobsahují téměř žádný tuk, mají málo kalorií a nízkou energetickou hodnotu. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny zamezí pocitům hladu. Dejte si je k odpolední svačině.

10 nejlepších potravin na hubnutí

5.   Losos

Při snižování hmotnosti je třeba vyloučit tučné maso. I když losos patří mezi tučné ryby, obsahuje esenciální mastné kyseliny, které naopak tělu pomáhají spalovat tuky. Losos a tučné mořské ryby by měly být v jídelníčku alespoň jednou týdně.

6.   Vejce

Vejce obsahují kvalitní bílkoviny, srovnávají hladinu sacharidů a pomáhají stabilizovat hladinu inzulínu v krvi. Nebudete mít chuť na sladkosti. Vejce uvařená natvrdo skvěle doplní zeleninový salát, můžete si je dát i míchaná nebo omeletu.

7.   Luštěniny

Čočka, hrách, fazole, cizrna i sója. Luštěniny vám pomohou zhubnout. Obsahují kvalitní bílkoviny, spoustu živin a jsou nutričně velmi hodnotné. Díky vysokému obsahu vlákniny vás na dlouho zasytí. Obsahují i málo tuku. Můžete je připravit na mnoho způsobů, jako samostatné jídlo, jako příloha, do polévky i salátu.

10 nejlepších potravin na hubnutí

8.   Quinoa

Quinoa je zdrojem velmi kvalitních bílkovin i sacharidů. Dodá vám energii a zasytí vás. Využít ji můžete pro přípravu kaše ve slané i sladké variantě, nebo ji použít jako přílohu místo rýže, anebo si zní si připravit salát.

9.   Ječmenný slad

Bílý cukr můžete nahradit ječmenným sladem neboli sladěnkou. Osahuje pomalé cukry, tedy polysacharidy, které se v těle na rozdíl od těch jednoduchých odbourávají pomalu a udržují stálou hladinu cukru.

10.               Jablečný ocet

Pravidelnou konzumací jablečného octa nastartujete metabolismus a výrazně posílíte imunitu. Stačí rozmíchat 2 kávové lžičky jablečného octa ve sklenici vody.

10 nejlepších potravin na hubnutí

Další potraviny pro hubnutí

  • Chilli papričky – přírodní spalovač tuků díky látce zvané kapsaicin
  • Avokádo – zdravé tuky, vitaminy a minerály harmonizující hormon tloušťky
  • Zázvor – pomáhá, aby vaše tělo využilo uskladněný tuk jako zdroj energie
  • Česnek – přispívá ke zvýšení tělesné teploty a podporuje spalování tuků
  • Ananas – detoxikační, dodá energii a odstraní nafouknuté břicho
  • Citron – ráno sklenice vlažné vody s citronovou šťávou nastartuje spalování
  • Grapefruit – málo kalorií, snižuje hladinu inzulinu v krvi a podpoří spalování
  • Zelený čaj – antioxidant, sloučenina EGCG urychluje oxidaci tuků a hubnutí

Voda pro hydrataci i očistu těla

Čistá pramenitá voda bez bublin musí být součástí každého hubnoucího plánu. Nepijte žádné sladké limonády nebo džusy z krabice, které zatěžují váš organismus a obsahují opravdu velkou dávku cukru. Nepřehánějte to ani s čerstvými ovocnými šťávami. Dejte si raději ty zeleninové. Mějte po ruce vždy sklenici nebo láhev s vodou a pro dostatek hydratace i očistu těla pijte čistou vodu pravidelně během celého dne.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář