Co pomáhá na plíseň nehtů na rukou i nohou?

publikováno , naposledy aktualizováno 11. 8. 2021

Typické projevy plísně na nehtech zahrnují změnu barvy a ztluštění nehtové ploténky. Deformace mohou vést až k odloučení ploténky od nehtového lůžka. Prozradíme, co pomáhá na plíseň nehtů a jak ji účinně odstranit.

Proč vzniká plíseň nehtů?

Jako onychomykóza – latinsky onychomycosis se označuje mykotická infekce nehtových plotének či nehtových lůžek. Pacienty trápí hlavně plíseň na nehtech u nohou, ale výjimkou není ani nehtová plíseň na rukou. Nehty napadené infekcí jsou oslabené a snadno jimi proniknou další bakterie, které způsobují rozvoj jiných závažných nemocí.

Mezi rizikové faktory patří:

  • vyšší věk
  • obezita
  • poruchy metabolismu a další onemocnění
  • plíseň nohou
  • poruchy imunity
  • traumatické poškození nehtů
  • sportovní aktivity porušující nehtové zóny
  • nošení uzavřené a neprodyšné obuvi
  • návštěva společných sprch, saun, fitness či veřejných bazénů
  • dlouhodobá macerace rukou ve vodě a vlhké klima
  • léčba antibiotiky, kortikosteroidy, imunosupresivy či cytostatiky

Nejčastější příznaky

  • svědění mezi prsty
  • změna kvality nehtů
  • nažloutlé skvrny na nehtech, které pak černají
  • vroubkování, zbytnění a deformace nehtů
  • křehkost a zarůstání nehtů
  • vyšší lámavost a drolivost nehtů
  • změna vzhledu a kvality okolní kůže
  • bolest či nepříjemný zápach

Co pomáhá na plíseň nehtů na rukou i nohou?

Plíseň nehtů na nohou

Nehtová mykóza bývá důsledkem neléčené kožní infekce, špatné péče o nohy a ruce a různých zdravotních obtíží. Původci onemocnění jsou především dermatofyty, kvasinky a jiné patogenní organismy, jako oportunní mikromycety. Z dermatofytů hlavně patogeny Trichophyton rubrum a Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum či Trichophyton violaceum.

Co pomáhá na plíseň nehtů na rukou i nohou?

Plíseň nehtů na rukou

Kvasinkovým původcem onychomykózy je především Candida albicans, druh způsobující ústní a genitální houbové infekce, který vyvolává hlavně plíseň nehtů na rukou. Oportunní mikromycety se objevují hlavně při oslabení imunity. Nejčastěji jde o Scopulariopsis brevicaulis, Scytalidium – Neoscytalidium a Aspergillus. Kvasinky a oportunní mikromycety se objevují méně. Scytalidium postihuje hlavně osoby v tropech a často přetrvá i po přesunu do mírného pásma. Candida albicans trápí pacienty, kteří si často namáčejí ruce do vody.

Co pomáhá na plíseň nehtů na rukou i nohou?

Jak odstranit plíseň z nehtů?

Lokální léčba

V počátečních stádiích onychomykózy se používají lokální přípravky, jako je mast na plísně Canespor či Exoderil nebo protiplísňový lak na nehty. Dobré vlastnosti vykazují účinné látky amorolfin, cyklopyroxilamin, bifonazol, oxikonazol, naftifin a terbinafin ve formě roztoku. U hyperkeratotických nehtů se předtím používají keratolytické preparáty v silné koncentraci pro změkčení nehtové ploténky a jednodušší obrušování. Léčba musí být aplikována pravidelně alespoň 6 měsíců.

Systémová léčba

Používá se terbinafin v dávce 250 mg denně 2 až 3 měsíce u onychomykózy rukou a po dobu 3 až 4 měsíce u onychomykózy na nohou. V pulzní terapii je to itrakonazol používaný jako lék na plíseň nehtů ve více cyklech dle místa postižení.

Kombinovaná léčba

Terapie kombinuje lokální antimykotika a systémová léčiva. Výhodou je penetrace léčivé látky do nehtové ploténky z povrchu i ze zadního nehtového valu. Navíc se hyperkeratotické nehty mechanicky obrušují po aplikaci keratolytických přípravků.

Chirurgický zákrok

Při celkové terapii se někdy přistupuje k ablaci nehtu, pokud je to pokročilá plíseň nehtů, nehty jsou výrazně ztluštělé a deformované a zarůstají nehtové ploténky.

Co pomáhá na plíseň nehtů na rukou i nohou?

Laserová a PDT léčba

Plísně nehtů se řeší i pomocí laserů s dlouhým pulzem a vlnovou délkou 1064 nm či 980 nm. Na základě principu selektivní fototermolýzy se ve tkáni mění energie laserového paprsku na teplo. Mikroorganismy se vyšší teplotou zničí. Fotodynamická terapie – PDT  spočívá v aplikaci keratolytických preparátů a následném fotosenzibilizátoru 20% roztoku metylesteru kyseliny 5-aminolevulové. Po uplynutí inkubační doby se používá excimerový laser nebo LED zářič.

Babské rady na plíseň nehtů

V boji proti plísním pomáhá chytrá houba neboli pythie, která slouží i jako prevence. Dále se používá tea tree olej, oreganový olej, česnek i ocet. Z bylinek se používá třezalka, arnika a šalvěj.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář