Chronická rýma: Příčiny, příznaky a léčba

publikováno

Rýma vzniká po zánětu sliznice dutiny nosní. Často souvisí se zánětem vedlejších dutin nosních neboli se sinusy, což jsou dutiny v okolních kostech, kde je infekce.

Co je to chronická rýma?

Chronická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Léčí se odstraněním příčin, úpravou vlhkosti vzduchu a při alergii také odstraněním alergenů. Z léků se nejčastěji volí nosní kortikosteroidy a antihistaminika. Základním mechanismem vzniku je zánět sliznice dutiny nosní, která se překrví a dochází k produkci tekutiny. Ta může být infiltrována bakteriemi, následně bílými krvinkami, což mění barvu sekretu do bíla. Infikován bývá i nosohltan a vedlejší dutiny nosní.

Chronická rýma: Příčiny, příznaky a léčba

Typické příznaky

Rýma neboli rhinitis je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, které se může, ale nemusí projevovat sekrecí neboli výtokem z nosu. Dalším příznakem někdy bývá svědění v nosu při dráždění nervových zakončení a kýchání. Častá je nosní neprůchodnost při rozšířením krevních cév v nosní sliznici a otoku. Někdy se vytvářejí nosní polypy. Rýma může být provázena i ztrátou čichu. Může se objevit celková únava či schvácenost, teplota, úporná bolest hlavy a obtíže s dechem. Rýma obvykle trvá 5 až 7 dní, pokud však přetrvává nebo se zhoršují příznaky, je vhodné navštívit lékaře.

Příčiny chronické rýmy

Podle doby trvání potíží může být rýma akutní – krátkodobá a chronická – přetrvávající. Příčinou chronické rýmy může být alergie – alergická rýma, infekce – infekční rýma, hormonální změny – těhotenská rýma, zvýšená dráždivost nosní sliznice – hyperreaktivní rýma při zvýšeném působení dráždivých látek. Může to být chronická zadní rýma, anebo chronická vodnatá rýma. Nejčastějším původcem jsou viry. Je známo už asi 70 druhů rinovirů, dále adenovirus či virus parainfluenzy. Může to být i alergie na prach, roztoče či pyl. Chronická rýma však vzniká i častým užíváním nosních kapek, které jsou návykové. Při jejich dlouhodobém užívání dochází ke zduření nosní sliznice a pocitu ucpaného nosu.

Chronická rýma: Příčiny, příznaky a léčba

Jak léčit chronickou rýmu?

Odstranění příčin

Pokud je to možné, je v první řadě nutné odstranit příčiny chronické rýmy. Může jít o odstranění alergenů nebo dráždivých látek z životního prostředí, úpravu nevhodné vlhkosti vzduchu, léčbu infekce, žaludečního refluxu, zánětu vedlejších dutin nosních nebo operativní řešení třeba odstranění nosní mandle. Někdy se také podávají psychosomatika.

  • Vlhkost vzduchu nižší než 40 % vede pravidelně ke zduření a otoku nosní sliznice s nosní neprůchodností.
  • Vlhkost vyšší než 50 až 55 % podporuje jednu z příčin alergií, tedy množení roztočů a plísní. Nutný je vlhkoměr a odvlhčovače či zvlhčovače vzduchu.

Léky

Léky se mohou aplikovat ústy či injekčně nebo lokálně přímo na postiženou nosní sliznici.

Antihistaminika

Léky tlumí účinek histaminu, který se uvolňuje z buněk při alergické reakci a je jednou z častých příčin potíží při alergické rýmě. K celkové aplikaci jsou k dispozici antihistaminika v tabletách či sirupu, například Aerius, Claritin, Xados, Xyzal, Zyrtec, Tamalis, Dithiaden či Fenistil. Atihistaminika k lokální aplikaci jsou ve formě nosních sprejů.

Léky proti zánětu s lokální aplikací

Jde o kromany nebo nosní kortikosteroidy. V různé míře tlumí zánět a potíže, ale nepůsobí přímo proti příčině chronického zánětu.

Alergenové vakcíny

Léčba alergie se provádí pomocí alergenových vakcín a odstraňováním alergenů.

Chronická rýma: Příčiny, příznaky a léčba

Přírodní léčba

Podpůrná terapie a přírodní léčba spočívá v dostatečném příjmu vitamínů, zvláště pak vitamínu C. Důležitý je také dostatek tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody. Obecně se při chronické rýmě doporučuje smrkat co nejvíce, aby se zajišťovala nosní průchodnost. Mezi protizánětlivé bylinky patří tymián obecný, šalvěj lékařská, divizna velkokvětá a jitrocel kopinatý. Imunitní systém posílí zejména echinacea neboli třapatka nachová, hlíva ústřičná a rakytník řešetlákový.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář