Co je to kolagen a jaké jsou jeho nejlepší účinky?

publikováno

V těle se nachází několik typů bílkovin. Třetinu z nich tvoří kolagen, bílkovina mládí, tedy jeden z nejdůležitějších ve vodě nerozpustných proteinů, který je součástí pojivových a podpůrných tkání, chrupavek, kostí a vazů. Napomáhá ke správnému fungování pohybového aparátu, zdraví pokožky, vlasů, nehtů, zubů i dásní.

Co je to kolagen?

Struktura kolagenu připomíná pravotočivou spirálu se třemi závity a skládá se z více aminokyselin. Dominuje glycin, kterého je v kolagenu33,5 %. Prolin tvoří 12% kolagenu, hydroxyprolin tvoří 10%, dále hydroxylysin a další. Převážnou část kolagenu si organismus syntetizuje sám pomocí buněk pojivových tkání. Proces syntézy probíhá uvnitř buňky i mimo ni a dělí se do 3 základních kroků.

Pro α- řetězec

V ribozomech endoplazmatického retikula se podle krátkého úseku mRNA syntetizuje kolagenový pro α- řetězec. Pak ve spolupráci s vitamínem C dochází k hydroxylaci lysinu a prolinu, nastává glykosylace a vzniká prokolagen.

Prokolagen

Skládá se ze 3 řetězců prokolagenu vytvářejících pravotočivou trojzávitnici a přecházejí do Golgiho komplexu, kde se do syntézy zapojí sekreční vezikuly. Ty obalí vlákna protokolagenu a transportují ven z buňky přes buněčnou membránu.

Tropokolagen

Proces syntézy končí mimo buňku, odštěpením koncových částí neboli registračních peptidů z prokolagenu a vznikne tropokolagen. Jeho uspořádáním dále vznikají kolagenové fibrily a tvoří kolagenová vlákna.

Co je to kolagen a jaké jsou jeho nejlepší účinky?

Typy kolagenu v lidském těle

V těle máme asi 27 různých typů kolagenů. Ty se liší funkcí i strukturou. Na základě ní se dělí do 7 skupin. Nejdůležitější jsou kolageny typu I, II, III, IV a V.

Kolagen typu I

Vytváří vlákna a patří do skupiny fibrilárních kolagenů. Je nejrozšířenější v těle, hlavně v kostech, kde má 90% podíl. Je i ve šlachách, kůži, vazivu i rohovce.

Kolagen typu II

Fibrilární kolagen, který tvoří kloubní a elastickou chrupavku. Najdete jej ve sklivci, očním bělmu a rohovkovém epitelu.

Kolagen typu III

Je hlavně v tkáních, jejichž součástí je i kolagen typu I, tedy v pokožce, cévách, slezině, plicních tkáních a hladkých svalových vrstvách pro oporu a ochranu.

Kolagen typu IV

Je klíčovou složkou bazálních membrán a řadí se do nefibrilárních typů kolagenů. Má podobu rozvětvených sítí poskytujících oporu bazálním laminám epitelu.

Kolagen typu V

Svým složením se podobá kolagenu typu IV a najdete jej v kostech, mezibuněčné hmotě, plicích, játrech i placentě.

Co je to kolagen a jaké jsou jeho nejlepší účinky?

Nejlepší účinky kolagenu

Pohybový aparát

Bolesti kloubů, šlach a svalů nás trápí hlavně po 50. letech věku. Často jde o osteoartrózu. Pomáhají výživové doplňky s obsahem přírodního kolagenu typu II. Proto kolagen na klouby zvyšuje i jejich hybnost, snižuje bolesti, záněty i otoky.

Pokožka

Elastin zajišťuje pružnost pokožky a kolagen pevnost a hydrataci. S přibývajícími roky dochází ke zvýšené degradaci obou složek, tvoří se vrásky, suchá a dehydratovaná pokožka. Kolagen na pleť působí jako elixír mládí.

Vlasy

Kolagen má pozitivní vliv i na vlasy. Pomáhá na křehké, lámavé i nadměrně vypadávající vlasy. Aminokyseliny podpoří tvorbu bílkovin ve vlasových koříncích, zpomalí se jejich vypadávání a zvýší růst. Užívaný kolagen na vlasy dodá výživu i vlasovým folikulům odpovědným za tvorbu pigmentu a působí proti šedivění.

Nehty

Kolagen příznivě ovlivňuje růst a lámavost nehtů. Stojí tedy rozhodně za vyzkoušení. Zmírňuje i bolesti zubů a dásní i náchylnost na zánětlivá onemocnění.

bobulové ovoce

Zdroje kolagenu

Vsadit můžete kromě potravin i na výživové doplňky s obsahem kolagenu, kolagenové solárium, kolagenové injekce i kolagen v krémech.

Listová zelenina

Obsahuje chlorofyl s antioxidačními účinky. Chrání nás před UV zářením a zabraňuje degradaci kolagenu. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagenu a pokožka zůstává pevná a pružná.

Červené ovoce

Je zdrojem antioxidantů, které udrží pokožku v kondici, zpomalí projevy stárnutí a stimulují tvorbu kolagenu. Jde o jablka, pomeranče, třešně, jahody, maliny i rybíz.

Vlašské ořechy, dýňová a lněná semínka

Zdroj zdravých tuků a zinku pro normalizaci hladiny cukru v krvi a zabraňování degradace kolagenu. Lněná semínka se doporučuje umlít pro lepší vstřebání.

Fazole a sója

Ve fazolích dominuje kyselina hyaluronová na vyhlazení vrásek a regeneraci pleti. Sójové mléko obsahuje speciální hormon genistein podporující tvorbu kolagenu a pevnost pokožky.

Olivy

Zelené a černé olivy jsou zdrojem síry. Ta pomáhá na mastnou pleť a akné a je nutná při syntéze nového kolagenu.

Krůtí maso

Hlavně krůtí maso z farmy obsahuje karnosin zabraňující tvorbě vrásek, dodávající pleti pružnost a pevnost. Vhodná je i konzumace ostatních druhů masa, vepřového a hovězího. Rybí kolagen je také prospěšný. Ryby jsou jeho výborným zdrojem.

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen, tedy štěpený kolagen je stravitelnější, lépe se vstřebává a využije. Kolagen v jeho přirozené želatinové formě nedokáže tělo štěpit a efektivně využít. Hydrolýzou dochází ke zkrácení molekulových řetězců, odstranění želírujících vlastností a dobré rozpustnosti ve vodě. Hydrolyzovaná forma kolagenu je nejefektivnější formou kolagenových suplementů. Rybí kolagen nebo také mořský kolagen v rozpustné formě se lépe vstřebává než třeba vepřový.

 

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář