Potraviny dělíme na kyselinotvorné a zásadité. Obě skupiny potravin mají různý vliv na organismus a metabolismus. Určující pro ně však není chuť. Naučte se rozlišovat kyselé a zásadité potraviny.
Co jsou to zásadotvorné potraviny?
Zásadotvorné potraviny se řadí mezi ty, kterých bychom měli konzumovat mnohem více, neboť jsou zdravé a nepřekyselují tělo. Konzumaci kyselinotvorných potravin bychom měli omezit a ochránit se před onemocněními, jako jsou nemoci kostí, zubů i kloubů, srdce, žaludku a kůže, cukrovka, zhoubné nádory a zánět ledvin.
Účinky zásaditých potravin
Ideální poměr zásaditých a kyselých potravin je 80:20. Hlavní podíl naší potravy se však skládá z kyselinotvorných potravin. Proto je třeba zařadit mnohem více zásaditých potravin a dostat organismus zase do rovnováhy. Dbejte na správný poměr a konzumujte kyselé a zásadité potraviny ve správném poměru.
Zásadité potraviny jsou základem odstranění překyselení těla. Umí neutralizovat působení kyselinotvorných potravin a pomáhají navrátit organismu ztracenou rovnováhu. V případě acidózy se doporučuje, aby ve zvýšené míře konzumovali zásadité potraviny a kyselinotvorných se vyvarovali.
Jejich vliv při překyselení organismu
V současné době konzumujeme hlavně kyselinotvorné potraviny. Pokud k tomu přidáme hodně stresu a málo pohybu, vytváříme v těle chemickou nerovnováhu. Hladina pH v buňkách a tělních tekutinách ovlivňuje všechny procesy v organismu. Díky zásadotvorným potravinám můžeme tělo zase dostat do rovnováhy.
Překyselení těla prozradí:
- Povlak na jazyku a plísně
- Suché a lámavé vlasy s lupy a vypadávání vlasů
- Lámavé nebo zbytnělé nehty
- Bledá, suchá až popelavá pleť s předčasnou tvorbou vrásek
- Nervozita, neklid a podrážděnost
- Únava
- Bolest kloubů
- Pálení žáhy
- Rakovina
- Obezita
- Ekzém
Nejvíce zásadité potraviny
Téměř všechny potraviny rostlinného původu, kromě obilovin a některých luštěnin, jsou zásadité.
- syrová zelenina
- syrové ovoce
- brambory
- naklíčená semena
- sója
- bílé fazole
- rozinky
- mák
- bylinné čaje
- koření a bylinky
- ořechy a mandle
- semínka
- droždí
- celozrnné pečivo, grahamový a žitný chléb, celozrnné těstoviny i rýže natural
- jáhly, kroupy, krupice, kuskus, sója
- některé maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, slepice, srnčí kýta, telecí filé a stehno, platýs, ústřice
- aspik a želatina
Neutrální potraviny
- mléko – mírně zásadité
- rostlinné oleje – neutrální
- včelí med – neutrální
Některé kyselinotvorné potraviny
Téměř všechny potraviny živočišného původu, kromě mléka a jogurtů, jsou kyselé.
- živočišné tuky
- obiloviny, takřka všechno zejména bílé pečivo
- vejce
- hrách
- čočka
- cukr
- čokoláda
- čaj
- káva
- kakao
- alkohol
Jak dostat tělo do rovnováhy a co nejčastěji jíst a pít
- Čistou vodu, nejlépe ionizovanou
- Zeleninové vývary
- Potraviny rostlinného původu
- Neslazené 100% čerstvé ovocné šťávy, nejlépe ředěné vodou
- 100% čerstvé zeleninové šťávy
- Bylinné čaje
Jaké potraviny je třeba omezit nebo zcela vyloučit
- Výrobky z bílé mouky a sladké pečivo
- Sýry, hlavně pikantní
- Masové vývary
- Maso a vnitřnosti
- Cukr a potraviny obsahující cukr
- Sladké limonády, perlivé a ochucené minerální vody
- Kávu a alkohol
Čistá neperlivá voda je nejzdravější nápoj
Čistá neperlivá voda je nejlepší a nejzdravější způsob jak zajistit hydrataci těla, zahnat žízeň, odkyselit organismus a zbavit ho toxinů a jedů. Doporučuje se pít zejména voda z vodovodu, nejlépe bez chloru, ionizovanou alkalickou – zásaditou vodu a nesycené pramenité vody. I minerální vodu si vybírejte neperlivou. Vodu je dobré dochutit pár kapkami citronu, který jí udělá zásadotvornější.
Jak odkyselit tělo
- Omezte konzumaci kyselinotvorných potravin
- Jezte denně dostatek ovoce a zeleniny
- Denně v průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté vody
- Omezte pití alkoholu a kouření cigaret
- Omezit smažené, fritové a konzervované potraviny
- Důkladně žvýkejte každé sousto
- Zhluboka dýchejte, nadechujte se i vydechujte
- Dostatečně spěte, pravidelně sportujte a omezte stres
Zásadotvorné potraviny a hubnutí
Zásadotvorné potraviny jsou vesměs rostlinného původu a mají skvělý vliv na správnou životosprávu. Pomohou vám váhu zredukovat. Pokud ale chcete opravdu zhubnout, rozdělte si denní příjem bílkovin a sacharidů a zajistěte si dostatek pohybu. Můžete si také najmout trenéra a nechat sestavit jídelníček na míru.