Co jsou to zásadité potraviny a jaký mají účinky?

publikováno

Potraviny dělíme na kyselinotvorné a zásadité. Obě skupiny potravin mají různý vliv na organismus a metabolismus. Určující pro ně však není chuť. Naučte se rozlišovat kyselé a zásadité potraviny.

Co jsou to zásadotvorné potraviny?

Zásadotvorné potraviny se řadí mezi ty, kterých bychom měli konzumovat mnohem více, neboť jsou zdravé a nepřekyselují tělo. Konzumaci kyselinotvorných potravin bychom měli omezit a ochránit se před onemocněními, jako jsou nemoci kostí, zubů i kloubů, srdce, žaludku a kůže, cukrovka, zhoubné nádory a zánět ledvin.

Účinky zásaditých potravin

Ideální poměr zásaditých a kyselých potravin je 80:20. Hlavní podíl naší potravy se však skládá z kyselinotvorných potravin. Proto je třeba zařadit mnohem více zásaditých potravin a dostat organismus zase do rovnováhy. Dbejte na správný poměr a konzumujte kyselé a zásadité potraviny ve správném poměru.

Zásadité potraviny jsou základem odstranění překyselení těla. Umí neutralizovat působení kyselinotvorných potravin a pomáhají navrátit organismu ztracenou rovnováhu. V případě acidózy se doporučuje, aby ve zvýšené míře konzumovali zásadité potraviny a kyselinotvorných se vyvarovali.

Co jsou to zásadité potraviny a jaký mají účinky?

Jejich vliv při překyselení organismu

V současné době konzumujeme hlavně kyselinotvorné potraviny. Pokud k tomu přidáme hodně stresu a málo pohybu, vytváříme v těle chemickou nerovnováhu. Hladina pH v buňkách a tělních tekutinách ovlivňuje všechny procesy v  organismu. Díky zásadotvorným potravinám můžeme tělo zase dostat do rovnováhy.

Překyselení těla prozradí:

  • Povlak na jazyku a plísně
  • Suché a lámavé vlasy s lupy a vypadávání vlasů
  • Lámavé nebo zbytnělé nehty
  • Bledá, suchá až popelavá pleť s předčasnou tvorbou vrásek
  • Nervozita, neklid a podrážděnost
  • Únava
  • Bolest kloubů
  • Pálení žáhy
  • Rakovina
  • Obezita
  • Ekzém

Co jsou to zásadité potraviny a jaký mají účinky?

Nejvíce zásadité potraviny

Téměř všechny potraviny rostlinného původu, kromě obilovin a některých luštěnin, jsou zásadité.

  • syrová zelenina
  • syrové ovoce
  • brambory
  • naklíčená semena
  • sója
  • bílé fazole
  • rozinky
  • mák
  • bylinné čaje
  • koření a bylinky
  • ořechy a mandle
  • semínka
  • droždí
  • celozrnné pečivo, grahamový a žitný chléb, celozrnné těstoviny i rýže natural
  • jáhly, kroupy, krupice, kuskus, sója
  • některé maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, slepice, srnčí kýta, telecí filé a stehno, platýs, ústřice
  • aspik a želatina

Neutrální potraviny

  • mléko – mírně zásadité
  • rostlinné oleje – neutrální
  • včelí med – neutrální

Některé kyselinotvorné potraviny

Téměř všechny potraviny živočišného původu, kromě mléka a jogurtů, jsou kyselé.

  • živočišné tuky
  • obiloviny, takřka všechno zejména bílé pečivo
  • vejce
  • hrách
  • čočka
  • cukr
  • čokoláda
  • čaj
  • káva
  • kakao
  • alkohol

Co jsou to zásadité potraviny a jaký mají účinky?

Jak dostat tělo do rovnováhy a co nejčastěji jíst a pít

  • Čistou vodu, nejlépe ionizovanou
  • Zeleninové vývary
  • Potraviny rostlinného původu
  • Neslazené 100% čerstvé ovocné šťávy, nejlépe ředěné vodou
  • 100% čerstvé zeleninové šťávy
  • Bylinné čaje

Jaké potraviny je třeba omezit nebo zcela vyloučit

  • Výrobky z bílé mouky a sladké pečivo
  • Sýry, hlavně pikantní
  • Masové vývary
  • Maso a vnitřnosti
  • Cukr a potraviny obsahující cukr
  • Sladké limonády, perlivé a ochucené minerální vody
  • Kávu a alkohol

Čistá neperlivá voda je nejzdravější nápoj

Čistá neperlivá voda je nejlepší a nejzdravější způsob jak zajistit hydrataci těla, zahnat žízeň, odkyselit organismus a zbavit ho toxinů a jedů. Doporučuje se pít zejména voda z vodovodu, nejlépe bez chloru, ionizovanou alkalickou – zásaditou vodu a nesycené pramenité vody. I minerální vodu si vybírejte neperlivou. Vodu je dobré dochutit pár kapkami citronu, který jí udělá zásadotvornější.

Co jsou to zásadité potraviny a jaký mají účinky?

Jak odkyselit tělo

  • Omezte konzumaci kyselinotvorných potravin
  • Jezte denně dostatek ovoce a zeleniny
  • Denně v průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté vody
  • Omezte pití alkoholu a kouření cigaret
  • Omezit smažené, fritové a konzervované potraviny
  • Důkladně žvýkejte každé sousto
  • Zhluboka dýchejte, nadechujte se i vydechujte
  • Dostatečně spěte, pravidelně sportujte a omezte stres

Zásadotvorné potraviny a hubnutí

Zásadotvorné potraviny jsou vesměs rostlinného původu a mají skvělý vliv na správnou životosprávu. Pomohou vám váhu zredukovat. Pokud ale chcete opravdu zhubnout, rozdělte si denní příjem bílkovin a sacharidů a zajistěte si dostatek pohybu. Můžete si také najmout trenéra a nechat sestavit jídelníček na míru.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář