Dieta při cukrovce: Na co si dát pozor?

publikováno , naposledy aktualizováno 30. 3. 2022

Cukrovka je spojena s nutností dodržovat celoživotně dietu a mohou ji doprovázet některé zdravotní komplikace. Proto je nutno dodržovat zásady zdravé životosprávy a stabilizovat hladinu krevního cukru.

První typ cukrovky se může objevit už v dětství, ale i v dospělosti a pacienti jsou závislí na podávání inzulínu celý život. Druhý typ diabetu vzniká v dospělosti, příčinou je většinou nadváha. Tělo dostává více sacharidů, než dokáže zpracovat. Součástí léčby je úprava tělesné hmotnosti. Omezujete příjem sacharidů. To má vliv na snížení tělesné hmotnosti. Ostatně na tomto principu funguje i redukční dieta.

Jak by měla vypadat dieta při cukrovce

Zvolte pestrý jídelníček ve správném složení cukrů, tuků i bílkovin. Dejte si pozor na pravidelnost stravy. Jezte se 4 až 6x denně, tedy častěji a po menších porcích.

Dieta při cukrovce: Na co si dát pozor?

Co nejíst

Vynechejte jednoduché cukry, jako je bílý cukr, které se rychle vstřebávají do krve. Pozor na dia sladkosti. Na glykémii sice nemají vliv, ale jsou tučné. Dávejte si pozor na skryté tuky i cukry. Omezte solení, výrobky z bílé mouky i smažené pokrmy, vyhněte se uzeninám a živočišným tukům. Pozor na ovoce kvůli obsahu fruktózy.

Co jíst

Hledejte zdroj energie ve škrobu a cukrech v přirozené formě. Tam patří celozrnné těstoviny, rýže i pečivo, zelenina, mléko i ovoce. Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu. Z mléčných výrobků vybírejte ty nízkotučné. Volte potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a zasytí na delší dobu.

Cukrovka dieta

Cukrovka a dieta mají svá pravidla. Velmi dobrým způsobem, jak se zasytit, je pravidelně jíst kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem cholesterolu, hlavně ryby a bílé maso, ale i rostlinné bílkoviny z luštěnin. Jezte komplexní sacharidy. Zelenina se dá jíst prakticky neomezeně, nejlépe v syrovém stavu.

Dostatek tekutin

Dbejte na dostatečný přísun tekutin ve formě neperlivé čisté vody, minerálek a neslazených čajů. Zakázané jsou slazené nápoje, džusy a limonády. Dejte si pozor i na dia varianty. Umělé náhražky cukru a sladidla mohou dost škodit. Nepřehánějte to s alkoholem, protože vám hrozí riziko hypoglykémie.

Potraviny a jejich složení

Užívání inzulínu je typické u cukrovky prvního typu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulín se podává 15 až 30 minut před jídlem, déle účinkující inzulin45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykémie tak rychle nestoupá. Vhodné jsou ovesné vločky, celozrnná rýže, těstoviny, chléb i pečivo. U diabetiků 50 % z přijaté energie tvoří sacharidy. Množství sacharidů stanoví lékař.

Dieta při cukrovce: Na co si dát pozor?

Příklad jídelníčku při cukrovce pro množství 135 g sacharidů

  • Snídaně: 250 ml neslazené bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka nebo neslazený čaj s mlékem, 50 g bílkoviny s nízkým obsahem tuku, třeba nízkotučný sýr nebo nízkotučný tvaroh, libová dietní kuřecí či krůtí šunka, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba.
  • Dopolední svačina: 100 g ovoce, například malé jablko nebo 150 g zeleniny, třeba mrkev
  • Oběd: 80 g libového masa, jako je ryba, kuře, krůta či králík, 100 g brambor nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin.
  • Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
  • Večeře: 80 g libového masa, jako je drůbež, ryba či králík, nebo jiné bílkoviny, jako je dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 g brambor nebo dalších příloh jako u oběda.
  • Druhá večeře: 100 g ovoce

Jakým dietám se vyhnout?

Dietu je třeba při cukrovce přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu. Podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Fungují základní zásady, ale přesná množství určí lékař podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Musíte si přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Zapomeňte na všechny jednostranně zaměřené diety.

Zdroje informací:

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář