Salát s hořčičnou zálivkou a lososem

Během zimy většinou zeleninové saláty nahrazujeme teplým jídlem, nebo je jíme v menší míře jen jako přílohu. Na jaře a během léta se ale situace výrazně změní. To s nimi můžeme i snadněji shazovat kila do plavek. Pokud salát doplníte čerstvě upečeným lososem a přidáte hořčičnou zálivku, kvalitní a vyvážené jídlo je na světě.

Doba přípravy

Jedná se o rychlé jídlo, a proto si ho asi oblíbíte, stejně jako my. Když k němu ještě přičtete výživovou hodnotu a snadné trávení, jde o delikatesu s přidanou hodnotou.  Příprava surovin vám nezabere víc než 10 minut a pečení 25 minut. Přibližně za půl hodiny můžete servírovat a jíst. Uvedené množství vystačí pro 4 osoby. Náš losos se salátem vám určitě bude chutnat.

Potřebné ingredience

  • 800 g čerstvého lososa i s kůží
  • 10 hrstí směsi listových salátů, jako je ledový, římský, rukola, lollo biondo, polníček nebo čekanka
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 5 lžiček kvalitní hořčice bez konzervantů a přidaného cukru
  • 6 lžic panenského olivového oleje – extra virgin
  • 2 lžíce balsamica bez konzervantů, dochucovadel a přidaného cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si očistěte lososa, můžete z něj odstranit případné kosti pinzetou a pomocí nože pak z kůže oškrábejte šupiny. Velmi snadno to jde lehkým pohybem ostří nože proti jejich růstu. Lososa si následně opláchněte studenou vodou, zakápněte šťávou z citrónu a z obou stran jej řádně osolte a opepřete. Vložte ho v pekáčku kůží nahoru do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho přibližně 20 minut.

Mezitím si připravte zeleninový salát a hořčičnou zálivku. Zeleninu omyjte, papriky a ředkvičky si nakrájejte. Listové saláty natrhejte na menší kousky.

Pak je na řadě hořčičná zálivka. V uzavíratelné lahvičce si dobře smíchejte a proštěrchejte olivový olej, hořčici a balsamico. Protřesením obsah lahvičky důkladně promíchejte, až se vám spojí se v jednolitou a vláčnou emulzi.

Jakmile bude váš losos upečený, bude mít krásně mléčně růžovou barvu ve středu ryby. Maso by se vám mělo od sebe lehce oddělovat po jednotlivých vrstvách. Pak z lososa stáhněte opatrně kůži vcelku, nasolte si ji a vraťte ji na kusu pečícího papíru ještě asi na 5 minut do trouby a zvedněte v ní teplotu na maximum. Během pečení kůži kontrolujte, aby se vám nakonec nespálila a byla hezky křupavá.

Zeleninový salát podávejte s pečeným lososem natrhaným na menší kousky, pokapaný hořčičným dresinkem a nakonec posypaný rozlámanou vypečenou křupavou kůžičkou z lososa, která bude opravdovou třešničkou na dortu.

Napsat komentář