Jogurtový dip ála tatarská omáčka

Aktualizováno 7. 10. 2020 Redakce Hlidejsizdravi.cz

Dip je souhrnné označení pro druh speciálních omáček, do kterých se po jeho přípravě namáčejí kousky různých jídel. Bývají to chipsy, zelenina, sýr, falafel a mnoho dalších pokrmů. Hodí se i ke grilovaným pokrmům. Jogurtový dip může chutnat jako tatarská omáčka a představovat tak zdravější formu této lahůdky.

Dipy mohou být různě husté. Záleží hlavně na tom, co je jejich základem a jaká je jejich konečná úprava. Nejedná se tedy o klasickou omáčku, jak ji známe. Dip může být vytvořený z jedné nebo z více složek. Základem může být majonéza, zakysaná smetana nebo právě bílý jogurt, jako je tomu v našem případě. Může se však jednat třeba i o ocet, olej, kečup, hořčici nebo třeba med. Velmi oblíbená je například česneková majonéza aioli, indické čatní, italská marinara, tatarská omáčka či tzatziki. Jaká má tato naše domácí tatarka recept? Velmi rychlý a snadný.

Doba přípravy

Jogurtový dip patří mezi recepty, které si zamilujete. Příprava je snadná a rychlá a připravíte si ho za 15 minut. Připravte si ingredience a můžete se rovnou pustit do jeho přípravy. Jogurtový dip je něco jako domácí tatarka ve zdravější formě. Tato domácí tatarská omáčka ve formě jogurtového dipu je velmi lahodná a chutná.

Potřebné ingredience

  • 180 ml bílého jogurtu
  • 1 jablko, nejlépe Granny Smith
  • lžíce citronové šťávy
  • lžíce koriandrových lístků nebo petrželky
  • lžíce máty
  • sůl
  • pepř

Postup

Bílý jogurt si nejprve našlehejte a pak si jej smíchejte s na drobno nakrájeným nebo strouhaným jablkem, citronovou šťávou, koriandrem a mátou. Lístečky bylin nasekejte najemno. Podle chuti si jogurtový dip ála tatarská omáčka osolte a opepřete. Jogurt můžete smíchat i na půl s majonézou.

Ingredience:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g tatarské omáčky nebo majolky
  • 50 g cibule
  • 50 g čerstvých zelených paprik
  • 50 g čerstvých okurek hadovek nebo sterilizované okurky
  • 1 lžička pažitky
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • worchesterpvá omáčka

Postup přípravy:

Bílý jogurt promícháme se zakoupenou tatarskou omáčkou, přidáme jemně krájenou cibuli, drobně nakrájené čerstvé papriky, hrubě nastrouhané čerstvé nebo sterilizované okurky, nasekanou pažitku, špetku soli, pepře a cukru, přidáme několik kapek worcesteru. Vše promícháme a vyšleháme do jemného vláčného dipu.

Proč si dát jogurt

Jogurt snižuje vysoký krevní tlak. Obsahuje bílkoviny a minerální látky, jako je vápník, draslík a hořčík, které pomáhají regulovat krevní oběh. Navíc podporuje hubnutí. Než si ho v obchodě koupíte, zkontrolujte si nejprve obsah tuku a cukru na jeho etiketě. Při hubnutí jsou nejdůležitější bílkoviny, které v jogurtu najdete. Obsahuje i zdraví prospěšné bakterie, které prospívají našemu zdravému trávení. Je výborný i na zotavení po tréninku. Jogurt, zejména ten řecký, vám pomůže s lepším zotavením po cvičení a náročném tréninku. Bílkoviny jsou potřeba pro regeneraci svalů. Kelímek jogurtu denně posílí obranyschopnost organismu. Pomůže vám bojovat s nachlazením, virózami a chřipkami. Kvalitní jogurt obsahuje minerály a vitamín D. Jogurt prospívá pokožce v podobě domácí pleťové masky. Bojuje s akné, hydratuje, chladí, zamezuje předčasnému stárnutí a snižuje výskyt pigmentových skvrn.

 

Napsat komentář