Co pomáhá na menstruační bolesti?

publikováno

Menstruace přichází u žen každý měsíc. Mohou ji doprovázet křeče v podbřišku, které vystřelují až do zad, bolesti hlavy, závratě i průjem. Menstruační bolest nás na několik dní dokonale odrovná, přesto musíme fungovat, chodit do práce, starat se o děti, rodinu a domácnost. Jak si pomoci od menstruačních bolestí spojovaných s premenstruačním syndromem?

Proč dochází k menstruačním bolestem?

Menstruační krev z těla odtéká děložním čípkem, který má tvar válce s podlouhlým a úzkým otvorem uprostřed. Hormonální změny během periody způsobují roztažení porodního kanálu, což se někdy může projevovat křečovitými bolestmi.

  • Primární dysmenorea se nejčastěji vyskytuje u mladých dívek do prvního porodu, asi do 30. roku. Objevují se dlouhodobé a často křečovité bolesti v kříži a podbřišku. Bolestivé stahy děložní svaloviny způsobují zejména měnící se hladiny hormonů během cyklu, hlavně zvýšená hladina hormonů prostaglandinů a ovlivňujících prokrvení, srážení krve. Mají svou funkci i v imunitních a protizánětlivých procesech. Během menstruačního cyklu ovlivňují stahy a pomáhají vylučovat děložní sliznici neboli endometrium. Při jejich zvýšené činnosti dochází ke křečovitému stažení děložní stěny a bolesti. Hladina hormonů se po porodu většinou ustálí a bolest vymizí.
  • Sekundární dysmenorea se ve větším množství týká žen po porodu. Menstruace v takovém případě začíná být najednou bolestivá, i když dříve taková nebývala. Původcem bolesti může být nějaké onemocnění, třeba endomentrióza, proto se doporučuje návštěva lékaře.

Co pomáhá na menstruační bolesti?

Bolesti břicha při menstruaci

Kromě výše uvedeného popisu vzniku bolestí může být příčina i jinde. Bolestivá menstruace může být spojena se zánětlivými chorobami střev. Společným jmenovatelem může být endometrióza, jejíž přesná příčina není dosud známa. Základním znakem je výskyt tkáně děložní sliznice i v jiných orgánech, než ve stěně dělohy. Hrozí ulcerózní kolitida a Crohnova choroba.

Bolesti hlavy při menstruaci

Jedná se o hormonálně podmíněnou migrénu, kterou podpoří i další spouštěcí faktory, jako je stres a chyby v životosprávě. Většinou jde o migrénu bez aury. Záchvaty se vyskytují zpravidla jen 1. den menstruace. Pokud bolest hlavy při menses dosahuje intenzity skutečné migrény, nasazují se specifická antimigrenika.

Bolesti zad při menstruaci

Pokud máte při menstruaci bolesti zad, je něco špatně v oblasti vaší pánve, beder, páteře, i když normálně těmito potížemi netrpíte. Funkce vnitřních orgánů a pohybového aparátu je totiž velmi úzce propojená. Jakmile se děloha masivně prokrvuje, zbytní a začíná krvácet, bolest zad se ozve. Jak snížit menstruační bolesti? Musíte zapracovat na problému pohybovém a potíže zpravidla zcela vymizí. Cvičení vede úpravě svalového napětí především v oblasti pánve, ale i kříže a zad.

Co pomáhá na menstruační bolesti?

Co pomáhá na menstruační bolesti

  • antikoncepce – ovlivňuje hladinu hormonů a tiší bolest.
  • analgetika a spasmolytika tlumící bolest, hlavně protizánětlivá nesteroidní antiflogistika.
  • řebříček – vhodný pro přípravu čaje proti menstruačním bolestem
  • meduňka – navozuje celkové uvolnění organismu
  • heřmánek – uvolňuje podobně jako meduňka
  • kontryhel – má příznivé účinky na ženské tělo a hormony
  • měsíček lékařský – na ženské potíže, cysty na vaječnících, gynekologických zánětech i rakovině.
  • pupalka dvouletá – nejlépe už pár dní před menstruací
  • čaj z maliníku – protizánětlivý a uvolňuje křeče hladkého svalstva, pomáhá i proti bolestem při menstruaci.
  • racionální jídelníček – vyvážená strava, dostatek vlákniny, vitamíny, minerály, dostatečný pitný režim, málo jednoduchých cukrů a bez přejídání.
  • hořčík – přispívá k normální svalové a psychické činnost, zmírňuje únavu a vyčerpání.
  • omezit kofein – nadměrná konzumace kofeinu, nejčastěji kávy či silného černého čaje, způsobuje velké ztráty hořčíku.
  • omezit konzumaci alkoholu a vyhnout se kouření.
  • pravidelný a dostatečný pohyb – zejména mimo periodu, fitness aktivity, hormonální jóga, pilates i břišní tance a posilování svalů pánevního dna.
  • přikládání teplých obkladů a masáže – v období menstruace, rozšíří cévy a relaxují svalstvo, pomůže i horká sprcha a šálek teplého bylinkového čaje.
  • aromaterapie – na menstruační křeče pomohou 100% esenciální oleje do aromalampy i na masáž podbřišku a křížové oblasti s nosným olejem, muškát, šalvěj, růži, pomerančové květy – neroli, mandarinka, tymián a heřmánek.
  • akupunktura a další alternativní způsoby léčby.

Co pomáhá na menstruační bolesti?

Jak se zbavit menstruační bolesti

Lékařům se podařilo prokázat, že ženy, které pravidelně cvičí a sportují, trpí menstruačními bolestmi mnohem méně než ty, které se žádné fyzické činnosti nevěnují. Pokud se chcete bolestí a zdravotních problémů zbavit, je vhodné zařadit cviky pro posílení pánevního dna, jako je hormonální jóga na menstruační bolesti, pilates, ale i návštěva u fyzioterapeuta, který vám poradí, jak nejlépe cvičit.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář