Vyšetření glykemického profilu

Glykemický profil je vyšetření, které sleduje vývoj hladiny cukru v krvi. Slouží ke sledování průběhu onemocnění cukrovkou – diabetes mellitus. Léčba cukrovky se snaží přiblížit hladinu cukru v krvi k běžným hodnotám a zamezit jejím velkým výkyvům. Pravidelné sledování ukáže její kolísání cukru a pomůže upravit léčbu.

Jak probíhá vyšetření

K odběru vzorků krve se používá sterilizační roztok, gumové rukavice, vatové tampóny a injekční jehla. Kapky krve se zachytí do speciální, malé skleněné či plastové zkumavky, anebo na indikační proužek glukometru. Vyšetření nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Jeho cílem je zachytit vývoj glykémie během dne. Proto je dobré se věnovat svým obvyklým činnostem. Dynamické sledování hladiny cukru v krvi si můžete provést sami nebo vám jej provede lékař.

K vyšetření stačí jen pár kapek krve, které se odebírají z bříška prstu. Odběr v nemocnici provádí sestra a doma si jej pacienti dělají sami. Prst se ošetří sterilizačním roztokem a krátkým rychlým bodnutím do bříška prstu se vyvolá drobné krvácení. Kapka krve se otiskne na indikační proužek glukometru nebo se zachytí do zkumavky. Proužek s krví se pak zasune do glukometru a zkumavka putuje do laboratoře. Glukometr během chvilky zobrazí na displeji naměřenou hodnotu glykémie. Na laboratorní výsledky čekáte asi hodinu. Výsledek a čas odběru se vždy zaznamená do deníku nebo karty. Vhodná je pro glykemický profil tabulka.

Malý glykemický profil

Glykémii si mohou diabetici kontrolovat a sledovat sami pomocí osobního glukometru každý den. Stanovuje se vždy ráno a pak náhodně během dne při pocitu větší únavy, podezření na hypoglykémii nebo hyperglykémii nebo před činnostmi vyžadujícími zvýšenou námahu.  Tomu se říká malý glykemický profil.

Velký glykemický profil

Vhodné je i jednou týdně provést měření v pravidelných intervalech, čemuž se říká velký glykemický profil. Při sestavování velkého profilu se glykémie obvykle měří nalačno, před každým velkým jídlem a pak hodinu po něm. Zaznamenávají se také noční hodnoty ve 22 hodin, v 1 hodinu ráno a ve 4 hodiny ráno.

Glykemický profil a jeho změny

V průběhu dne se glykémie mění v závislosti na jídle. Po jídle dojde k jejímu výraznému vzestupu, na který za běžných okolností tělo zareaguje zvýšeným vyplavováním inzulínu. Při diabetu se projevující se výkyvy glykémie regulují dietou, pomocí léků nebo správně načasovaným a pravidelným injekčním podáním inzulinu.

Dlouhodobě vysoká glykémie a její značné výkyvy působí nepříznivě na organismus. Vzniká pak poškození malých cév a nervů. Nejčastěji se to projeví v očích a na dolních končetinách. V sítnici pak rostou nové cévy, jsou křehké a mohou také krvácet. Dolní končetiny se o dost hůře prokrvují a postupně ztrácí citlivost. Neléčená cukrovka zvyšuje riziko oslepnutí nebo amputace dolních končetin.

Těhotenská cukrovka

Stále častěji se sleduje i glykemicky profil v těhotenství. Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus – GDM, je v současné době druhou nejčastější endokrinologickou komplikací v těhotenství. Jde o poruchu zpracování cukrů neboli poruchu glukózové tolerance, která se projevuje na různé úrovni. Objevuje se ve druhé polovině těhotenství, asi kolem 24. týdne. Obvykle po porodu sama mizí. Tento stav se normalizuje nejpozději do konce šestinedělí. Vzniká u žen, které mají k onemocnění vrozené dispozice.

Příčinou těhotenské cukrovky je snížení citlivosti tkání na inzulín a k tomu se přidává omezená schopnost slinivky pokrýt jeho zvýšenou potřebu. Inzulínová rezistence je způsobena hormony, zejména laktogenem, kortizolem a estrogeny. Ty produkuje placenta pro udržení těhotenství a pro normální vývoj plodu. U zdravých těhotných žen se zvýšená poptávka vyrovnává další sekrecí inzulínu. Ochranný mechanismus je u těhotných žen s genetickou dispozicí k cukrovce omezený. Vrchol inzulinové rezistence nastává od 24. do 30. týdne těhotenství, kdy je obvykle cukrovka diagnostikována. To se provádí orálním glukózovým tolerančním testem – oGTT.

Závěr

Lékař z naměřených hodnot vyhodnotí vývoj glykémie během dne. Normální hodnota glykémie nalačno je od 3,9 do 5,6 milimolů na litr. Při diabetu ale její hodnoty stoupají. Po jídle dojde k náhlému zvýšení a následně k postupnému poklesu hladiny cukru v krvi. Při nedostatečně léčené nebo dekompenzované cukrovce je pokles pomalý a pak i nadále stále přetrvávají vysoké hodnoty glykémie.

Napsat komentář