Špaldová vánočka se stévií

publikováno

Znáte produkt Stevia ERIA? Díky produktu  SteviaERIA můžete díky velice náročnému vývoji produktu sladit zcela bez kalorií. Pokud přidáte i zdravou špaldovou mouku s lehce oříškovou chutí, vánočka se stevií bude výborná.

Stevia ERIA

Obsahuje cenné 100% přírodní látky. Stévii sladkou97% Rebaudiosidu A v nejvyšším standartu. Erythritol – nejkvalitnější cukerný alkohol na světě, který se přirozeně vyskytuje v ovoci, vyrábí se fermentací a lidské tělo ho velmi dobře zná, proto jsou alergické reakce vyloučeny.

  • struktura je velmi podobná krystalovému cukru
  • nízká molekulární hmotnost
  • rychle se vstřebává
  • je lehce stravitelná
  • nemá žádné projímavé účinky
  • ve světě se používá jako bezpečné sladidlo
  • má 0 kalorií a 0 glykemický index
  • díky šetrné 100% přírodní směsi můžete sladit, péct a vařit bez cukru
  • vyniká příjemnou chutí
  • kvalita vstupních surovin je přísně hlídána
  • vhodná i pro diabetiky
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • chrání před zubním kazem, vysokým tlakem a kožními nemocemi
  • podle studií má přirozeně antibakteriální a antivirové účinky

Špaldová vánočka se stévií

Stévie sladká – Stevia rebaudiana

Známá i jako stévie cukrová, sladká tráva či medové lístky. Bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina původně z tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Používá se hlavně jako náhražka cukru. Ve vyšší koncentraci může mít mírně lékořicovou příchuť. V listopadu 2011 byla stévie sladká v EU schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960. Původně jednoletá rostlina se přetvořila šlechtitelskými postupy na víceletou. Dorůstá výšky 50 až 100 cm.

Stévie sladká a historie

Jako první využívaly rostlinu jako sladidlo kmeny známé jako Guarání v Paraguayi a Brazílii. Používali ji i v přírodní medicíně na pálení žáhy, cukrovku nebo jako ústní vodu. V roce 1931 izolovali francouzští chemičtí vědci glykosidy, které dávají bylině sladkou chuť. Izolované složky dostaly název steviocid a rebaudiosid. Jsou až 300x sladší než sacharóza. Látka je stálá i za tepla, nemění se její pH a nekvasí.

Ve 20. století se začala používat umělá sladidla, jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd zkoumat stévii jako náhražku cukrů v nápojích a potravinářském průmyslu. V současné době má stévia 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly, používá se v nealko nápojích, jako je Coca Cola. Čína je největším producentem steviósy na světě. Stévie se používá ve východní Asii, tedy v Číně, Thajsku, Korei, Tajwanu i Malajsii, ve státech Jižní Ameriky i v Izraeli. Pěstuje se i v Ontariu v Kanadě, v USA, Austrálii, Kanadě a na Novém Zélandu se prodává rostlina v jakékoli formě. Tatáž pravidla platila do 2011i pro EU.

Špaldová vánočka se stévií

Komplex sladivých látek

Steviosid se v mnoha zemích světa používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, do zubních past a žvýkaček. Komplex sladivých látek obsažený zejména v listech, ale i v celé rostlině mimo kořeny, je tvořen diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu je v rostlině i rebaudiosid A, který je až 1,5x sladší než steviosid, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Špaldová vánočka se strií

Špaldová vánočka se stevií je mnohem zdravější a velmi chutná. Špaldová mouka se vyrábí ze starého a nešlechtěného druhu pšenice. Můžete ji využít místo klasické mouky. Má lehce oříškovou chuť a výrobky z ní jsou výborné. Svým původním charakterem si navíc uchovala vysoké množství živin oproti běžným obilovinám. Vánočka ze špaldové mouky vám bude chutnat dvojnásob.

Špaldová vánočka se stévií

Doba přípravy

  • 2 hodiny

Potřebné ingredience

  • 480 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce do těsta a 1 vejce na potření
  • 9 dkg Stevia Eria
  • 2 lžíce BIO vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • hrst rozinek, sekaných ořechů či mandlí
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup

Ze dvou lžic vanilkového cukru, droždí a trošky vlažného mléka si vyrobíme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím ve velké míse smícháme mouku, vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme do směsi hotový kvásek. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hezky vláčné těsto. Nakonec do těsta přidáme rozinky a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, abychom mohli vánočku zaplétat. Těsto můžete dát i do formy na vánočku. Hotovou vánočku dejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář