Cholesterol je látka podobná tuku, která je pro náš organismus nezbytná. V lidském těle působí jako základní stavební jednotka buněk, hormonů a žluče a nachází se ve všech buňkách lidského těla. Jeho funkcí je vytváření membrány (ochranného obalu) buněk.
Zajímavosti o cholesterolu
- tvoří se v játrech – cholesterol je přijímán nejen potravou, je zároveň tvořen v játrech
- nejvyšší koncentrace cholesterolu je v mozku, podkožním tuku, nadledvinách a slezině
- denní příjem cholesterolu z potravy by neměl být vyšší než 300 mg
- při nadbytku se ukládá do stěn cév
- jeho zvýšená hodnota se neprojevuje, a proto o něm člověk nemusí vědět roky
- dělí se na „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
HDL (high density lipoprotein) cholesterol zajišťuje přenos cholesterolu z krve do jater a chrání cévy před jeho usazováním. LDL (low density lipoprotein) cholesterol pak způsobuje jeho usazování na stěnách cév, které pak ztrácejí pružnost, a snižuje se také jejich průchodnost. Člověku tak hrozí rozvoj srdečně cévních onemocnění (ateroskleróza). Zvýšení HDL cholesterolu je proto spíše žádoucí – má tvořit alespoň 20 % celkového cholesterolu.
Čtěte také článek Kardiovaskulární nemoci.
Rizikové faktory
Tak jako u většiny onemocnění, lze i u cholesterolu definovat faktory, které přispívají k jeho nadměrnému ukládání na stěnách cév.
Neovlivnitelné faktory:
- dědičnost
- prodělané onemocnění (ischemická choroba srdeční, infarkt, mrtvice, angina pectoris)
- věk (u mužů nad 45 let, u žen nad 55 let)
- pohlaví
Existují i faktory, které ovlivnit můžeme, a to zejména dodržováním zásad zdravého životního stylu:
- vysoký krevní tlak
- cukrovka
- obezita
- nedostatek pohybové aktivity
- kouření
Pokud Vám lékař sdělí, že máte vysokou hladinu cholesterolu, ke které nemáte vrozené dispozice, doporučí Vám v první řadě upravit jídelníček a zvýšit pohybovou aktivitu. Z hlediska stravování je vhodné co nejvíce omezit příjem živočišných tuků (tučné vepřové a hovězí maso, máslo, plnotučné mléko, sýry, smetana, vejce, uzeniny, smažená jídla). Naopak je vhodné zařadit více rostlinných tuků, ryby, drůbež, králičí a krůtí maso, více zeleniny a ovoce, nahradit běžné pečivo za celozrnné.
Zároveň je nutné snížit nadměrnou tělesnou hmotnost za pomoci vhodné pohybové aktivity, která by měla být zvolena úměrně podle věku. Člověk s vysokým cholesterolem by měl také případně přestat kouřit (hyperlink na článek) a vyhýbat se stresu. Pokud se nedaří snížit vysokou hladinu cholesterolu přirozenou cestou, musí být nasazen vhodný lék, který zabrání dalšímu usazování cholesterolu v cévách a rozvoji hrozících komplikací.
Hodnoty cholesterolu v normě:
Celkový cholesterol | < 5 mmol/l |
HDL – cholesterol muži | > 1,0 mmol/l |
HDL – cholesterol ženy | > 1,2 mmol/l |
O tomto tématu se již hovoří na našem diskuzním fóru.

