TOP 5 potravin na snížení cukru v krvi

publikováno

Krevní cukr bychom měli mít v našem těle pro správné fungování v určitém rozmezí. Když je ho moc, poškozuje nám velmi důležité tkáně. Existují však potraviny, které podle vědců dokážou snížit hladinu glukózy v krvi. Co se je vhodné zařadit do svého jídelníčku? Podívejme se na to v dnešním článku.

Nejen diabetikům, ale i zdravým jedincům se doporučuje konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem a s dostatkem vlákniny. Tím můžeme zabránit výkyvům hladiny krevního cukru neboli glykemie. Cukrovkářům to pomůže udržet svůj dobrý zdravotní stav a u zdravých lidí se tak sníží riziko vzniku cukrovky druhého typu. Dnes se proto podíváme, jaké potraviny mohou pomoci, aby byl náš krevní cukr v normě.

Jak na snížení cukru v krvi

Ani námi uvedené potraviny nelze konzumovat zcela bez omezení. Obzvláště ti, co už trpí diabetem, by se nejprve měli vždy otestovat. Můžete si přidat například ráno do snídaně malé množství námi uvedené potraviny, změřit si hladinu krevního cukru před jídlem a po jídle a měření zopakovat i po několika hodinách. Pokud užíváte léky na snížení cukru v krvi, hladina glukózy v krvi by vám po konzumaci námi zmíněných potravin mohla klesnout až příliš. Můžete se také poradit i s vaším diabetologem, čím můžete podpořit snížení cukru v krvi.

TOP 5 potravin na snížení cukru v krvi

TOP 5 potravin

1.    Skořice

Skořice se užívá na snížení krevního cukru i tlaku. Mnoho studií prokázalo příznivý vliv skořice na snížení hladiny glukózy v krvi u lidí s diabetem druhého typu a s prediabetem. Účinná je v přirozené podobě i ve formě výtažku. Denní dávka by neměla překročit 6 gramů. To odpovídá přibližně dvěma až třem čajovým lžičkám skořice. Ta totiž obsahuje toxickou sloučeninu kumarin a užití většího množství je spojováno s bolestmi hlavy, závratěmi a také s krvácením.

2.    Jablečný ocet

Jablečný ocet zvyšuje využití glukózy buňkami a díky tomu snižuje hodnoty glykemie. Doporučuje se každodenní konzumace dvou polévkových lžic jablečného octa zředěného vodou, třeba jako zálivku na zeleninový salát. Pokud užíváte léky na diabetes, dejte si pozor. Jablečný ocet by vám totiž mohl snížit hladinu cukru v krvi až příliš. Nikdy nepřekračujte DDD, jinak si můžete narušit trávení a poškodit zubní sklovinu. Po konzumaci si vyčistěte zuby, nebo alespoň vypláchněte ústa vodou.

3.    Česnek

K regulaci hladiny glukózy přispívá i konzumace česneku. Můžete jej konzumovat v přirozené formě, ale i v podobě extraktu. Česnek má kromě snížení hladiny cukru v krvi i mnoho dalších pozitivních účinků na naše zdraví. Díky tomu, že obsahuje velmi důležité antioxidanty, umí posilovat naši obranyschopnost těla a podporovat imunitu nebo snižovat krevní tlak. Doporučuje se konzumovat jeden stroužek česneku každý den.

4.    Zelený čaj

Zelený čaj funguje jako účinná prevence proti vzniku diabetu, ale i u cukrovky samotné. Obsahuje velmi silné antioxidanty a katechiny, které přispívají k regulaci hladiny cukru v krvi. Při každodenním pití zeleného čaje snížíte podle studií riziko vzniku cukrovky až o 18 %. Optimální množství je individuální. Obecně se doporučuje tři až pět šálků kvalitního zeleného čaje denně. V tomto případě vám zelený čaj na snížení cukru v krvi opravdu pomůže.

5.    Pískavice – řecké seno

Semínka pískavice známé také jako řecké seno nebo kozí roh, obsahují dostatek vlákniny, která podle studií přispívá ke snížení hladiny krevního cukru u diabetiků. Snižuje glykemii nalačno a zlepšuje také glukózovou toleranci. Doporučuje se denní dávka dva až pět gramů. Nedoporučuje se však v těhotenství. Mleté semeno pískavice obsahuje i hodně kořenících směsí, jako je kari a čubrica. Semínka si můžete přidat do pokrmů a v naklíčeném stavu do salátu, kaše i jogurtu.

TOP 5 potravin na snížení cukru v krvi

Další potraviny s nízkým glykemickým indexem

  • oves
  • quinoa
  • hrách
  • fazole
  • hummus
  • houby
  • zelené fazolové lusky
  • mrkev
  • brokolice
  • zelí
  • rajčata
  • jahody
  • třešně
  • švestky
  • broskve
  • jablka
  • hrušky
  • kokosové ořechy
  • kešu ořechy

TOP 5 potravin na snížení cukru v krvi

Jaké známe další způsoby?

Vyzkoušejte tinkturu z lesních plodů, zejména z borůvek či z moruše. Hladinu cukru v krvi totiž účinně snižuje i tinktura nebo výluh z pupenů borůvky černé. Zabírá i tinktura z morušovníku, která vám navíc sníží i chuť na sladkosti. Mezi byliny na snížení cukru v krvi patří lusk fazolu obecného, nať jestřabiny lékařské, list brusnice borůvky či kořen pampelišky smetánky.

Vitamin D

Slunce má vliv na produkci vitaminu D, který hraje důležitou roli při vyplavování inzulinu. Díky jeho dostatku v těle můžete podle vědeckých studií oddálit riziko nástupu cukrovky i vznik komplikací při diabetu. Můžete jej také doplnit polotučným mlékem a mléčnými výrobky nebo třeba rybami.

Pohybová aktivita

Fyzická aktivita účinně snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulin. Odborníci doporučují alespoň 1/2 hodiny aerobní aktivity 5x týdně. Může to být třeba běh. Pomůže vám také hodina svižné chůze denně, čímž dokážete snížit riziko diabetu druhého typu až o 30 %. Jako aktivita se však počítá každý sport a cvičení. Pohyb také tvoří úklid domácnosti nebo práce na zahradě.

Dostatečný spánek

Únavu z nedostatku spánku často zaháníme jídlem. Pak přibíráme na váze a hrozí nám vznik cukrovky. Dopřejte si proto kvalitní spánek, nejlépe 8 hodin denně. Prospěje to vaší štíhlé línii, snížíte riziko vzniku cukrovky a při diabetu zlepšíte svůj zdravotní stav.

Přestaňte kouřit

Pokud kouříte, měli byste s tím rychle přestat. Podle mnoha vědeckých studií mají totiž náruživí kuřáci až o 50 % vyšší riziko vzniku diabetu než nekuřáci.

Závěr

Podle mnoha vědeckých výzkumů existují potraviny, které při pravidelné konzumaci přirozeně snižují cukr v krvi. Jsou vhodné jako prevence, ale umí nám pomoci i ve fázi prediabetu, při kterém se tělo s vysokou hladinou cukru v krvi obtížně vypořádává, ale cukrovka ještě plně nepropukla. Normální glykemie měřená nalačno se pohybuje v rozmezí 3,9 až 5,6 mmol/l, glykemie u prediabetu se je 5,9 až 6,9 mmol/l a o diabetu již hovoříme, když se hodnota pohybuje kolem 7 mmol/l.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář