Recept na špagety s masovými koulemi

publikováno , naposledy aktualizováno 7. 10. 2020

Špagety s rajčatovou omáčkou jsou velmi oblíbeným jídlem. Pokud je ještě navíc doplníte masovými kuličkami, určitě vylepšíte chuť rajčatové omáčky a pochutnáte si. Podívejte se na náš recept na špagety a připravte si chutný oběd nebo večeři. Špagety s masovými koulemi jsou velmi dobré.

Doba přípravy

Špagety s masovými koulemi si připravíte do jedné hodiny. Špagety recept v uvedeném množství vystačí na 4 porce.

Potřebné ingredience

  • 500 g semolinových špagety
  • 70 g parmazánu

Masové koule:

  • 500 g mix hovězího a vepřového mletého masa
  • 80 g slanina
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 hrst bazalky
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

Rajčatová omáčka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g loupaných krájených rajčat
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrst bazalky
  • sůl, pepř

Postup

Do velkého hrnce si dejte vařit vodu a osolte ji. Jakmile začne osolená voda v hrnci vřít, dejte do ní špagety, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dni a uvařte je podle návodu.

Do velké mísy si dejte namíchané mleté maso. Slaninu si nakrájejte na kostičky a přidejte ji k mletému masu. Pak zbavte šalotku a česnek slupky, nakrájejte si je nadrobno a společně s pokrájenou bazalkou ji přidejte k masu. Nakonec přidejte strouhanku, vejce, osolte a opepřete. Směs řádně promíchejte a vytvořte z ní masové koule.

Na větší pánvi si rozehřejte olej a na mírném plameni masové koule opečte ze všech stran.

Pak si rozehřejte druhou pánev a dejte si na ni olivový olej. Šalotku a česnek oloupejte slupky a nakrájejte si ji nadrobno. Vložte si ji na pánev, orestujte a nechte zesklovatět. Zalijte si ji loupanými rajčaty a dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec do směsi přidejte nakrájenou bazalku.

Hotové masové koule dejte provařit do rajčatové omáčky tak, aby nebylo uprostřed maso syrové.

Špagety podávejte zalité omáčkou s masovými koulemi, čerstvou bazalkou a dozdobte nastrouhaným parmazánem.

Recept na špagety s masovými koulemi

Boloňské špagety recept

Špagety s mletým masem si můžete připravit na více způsobů. Recept na boloňské špagety je velmi snadný. Tentokrát si do něj můžete dát i houby. Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte si do masové směsi chilli koření. Zajímavou obměnou může být třeba i koření tacos.

Doba přípravy:

Recept na boloňské špagety si připravíte za hodinu a půl.

Potřebné ingredience:

  • 100 g slaniny
  • 1/8 l vývaru
  • 1 mrkev
  • 15 g sušených hub
  • oregano
  • olivový olej
  • máslo
  • mletý pepř
  • 1/8 l červeného vína
  • 100g strouhaného sýra, nejlépe mix mozzarelly a ementálu
  • 100 g parmazánu
  • sůl
  • 1 cibule
  • 400 g špaget
  • 1 plechovka drcených rajčat nebo rajčatového protlaku
  • 300 g mletého hovězího masa

Postup

Sušené houby si namočíme do horké vody nebo si pokrájíme čerstvé houby. Očistíme si mrkev, nakrájíme si ji na kousky společně se slaninou. Pak si ji necháme vyškvařit na oleji, přidáme k ní cibuli pokrájenou na kousky a opékáme tak dlouho, dokud vám zelenina nezměkne.

Z hub si vymačkáme vodu a nasekáme si je na menší kousky, přidáme k tomu mleté maso a oregano a propékáme tak dlouho, až se nám maso drolí. Pak si do směsi přimícháme drcená rajčata nebo rajčatový protlak a vlijeme do ní vývar a víno. Směsi si dochutíme a dusíme ji asi hodinu. Nakonec můžeme přidat i sýr.

Omáčku řádně promícháme s uvařenými špagetami a před podáváním si ji posypeme parmazánem.

Recept na špagety s masovými koulemi

Jak uvařit špagety aby se neslepily

Špagety vaříme v dostatečně velkém hrnci, s určeným množstvím vody a solí. 100 g špaget nebo jiných těstovin potřebuje na uvaření 1alespoň litr vody a 1 čajovou lžičku soli. Do hrnce dáme vařit vodu, jakmile začne vřít, tak ji osolíme a přidáme špagety. Promícháme je, aby se nepřilepily ke dnu. Vaříme podle údajů na obale, většinou se doba varu pohybuje okolo 9 až 11 minut. Aby byly špagety al dente, neboli na skus, nemohou být uvařené těstoviny tvrdé, ale zase ne zcela měkké. Ke konci vaření je nutné špagety ochutnat, protože jedině tak dosáhneme požadované konzistence.

 

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář