Tradiční dia sušenky

publikováno , naposledy aktualizováno 7. 10. 2020

Tradiční dia sušenky mohou mít opravdu mnoho podob. Proto si dnes představíme hned několik receptů v různých obměnách. Může jít o vločkové dia sušenky, dia sušenky se skořicí, mohou být ale vyrobené třeba i z mrkve. Podívejte se, jak na to.

Doba přípravy

Na přípravu sušenek vždy budete potřebovat asi jednu hodinu. Všechny uvedené dia sušenky jsou v různých obměnách, abyste si mohli vybrat ty, co máte rádi.

Potřebné ingredience

  • dia rybízový džem nebo marmeláda
  • 5 g vanilkového cukru nebo sladidlo s fruktózou
  • 50 g sypkého sladidla Stévia
  • 400 g ovesných vloček
  • 100 g sekaných mandlí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu DARBO diabetiker

Postup

Vločky zalijeme mlékem a necháme 10 minut odstát, přidáme vejce, med a sladidlo, zamícháme a přidáme k tomu sekané mandle. Na plech uděláme pomocí lžíce malé hromádky a doprostřed dáme trošku dia džemu či marmelády a půlku mandle. Pečeme v troubě 20 až 25 minut na 180 °C.

Tradiční dia sušenky

Mrkvové dia sušenky recept

  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku na pečení jaký používáme
  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 balení kypřicího prášku
  • mandlové lupínky

Příprava

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto si vyválíme a vykrájíme z něho sušenky v libovolném tvaru. Ozdobíme si je plátky mandlí. Pečeme 10 minut na 180 °C. Horké sušenky můžete obalit ve FAN sladidle smíchaném s 5 g vanilkového cukru s fruktózou.

Tradiční dia sušenky

Recept na skořicové dia sušenky

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g sladidla Perfect Sweet
  • 1 lžička kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 25 g rozinek
  • 135 g tuku Hera
  • 1 vejce
  • 4 kapky citronového aroma
  • 1 lžíce oleje – např. Albert Excellent s výtažkem z vanilky se skořicí

Příprava

Těsto vypracujeme z mouky, do které vmícháme jedlou sodu, kakao, skořici, přírodní sladidlo, ochucený olej, citrónové aroma, vejce a rozehřátou Heru. Nakonec si vmícháme do těsta rozinky. Pokud nemáte kořeněný ochucený olej, můžete jej nahradit jiným aroma. Citrónové aroma můžete nahradit citrónovou kůrou. Na plech s pečicím papírem děláme lžičkou kopečky, které rozmáčkneme vidličkou. Při dávkování těsta na plech se snažte, aby vám rozinky zůstaly uvnitř těsta, jinak se mohou v troubě připálit. Můžete je nahradit oříšky nebo čokoládovými kousky, nebo vše smíchat. Z jedné dávky vám vyjde asi 30 sušenek. Pečeme 15 minut při 200 °C.

Tradiční dia sušenky

Máslové dia sušenky

  • 80 g mouky polohrubé
  • 1 žloutek
  • 30 g másla
  • 1 lžíce mléka
  • 6 kapek tekutého sladidla
  • vejce na potření
  • strouhaná citronová kůra
  • mixovaná fruktóza

Příprava

Do mouky přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru, mléko se sladidlem a žloutek. Nožem a pak rukama vypracujeme vláčné těsto a necháme si ho chvíli odpočinout. Vyválíme 1/2 cm silný plát a formičkou vykrájíme kolečka nebo jiné tvary. Potřeme si je vejcem a na suchém plechu sušenky upečeme dorůžova. Hotové můžeme opět obalit ve fruktóze.

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář