Jogurtový dip ála tatarská omáčka

publikováno , naposledy aktualizováno 7. 10. 2020

Dip je souhrnné označení pro druh speciálních omáček, do kterých se po jeho přípravě namáčejí kousky různých jídel. Bývají to chipsy, zelenina, sýr, falafel a mnoho dalších pokrmů. Hodí se i ke grilovaným pokrmům. Jogurtový dip může chutnat jako tatarská omáčka a představovat tak zdravější formu této lahůdky.

Dipy mohou být různě husté. Záleží hlavně na tom, co je jejich základem a jaká je jejich konečná úprava. Nejedná se tedy o klasickou omáčku, jak ji známe. Dip může být vytvořený z jedné nebo z více složek. Základem může být majonéza, zakysaná smetana nebo právě bílý jogurt, jako je tomu v našem případě. Může se však jednat třeba i o ocet, olej, kečup, hořčici nebo třeba med. Velmi oblíbená je například česneková majonéza aioli, indické čatní, italská marinara, tatarská omáčka či tzatziki. Jaká má tato naše domácí tatarka recept? Velmi rychlý a snadný.

Jogurtový dip ála tatarská omáčka

Doba přípravy

Jogurtový dip patří mezi recepty, které si zamilujete. Příprava je snadná a rychlá a připravíte si ho za 15 minut. Připravte si ingredience a můžete se rovnou pustit do jeho přípravy. Jogurtový dip je něco jako domácí tatarka ve zdravější formě. Tato domácí tatarská omáčka ve formě jogurtového dipu je velmi lahodná a chutná.

Potřebné ingredience

  • 180 ml bílého jogurtu
  • 1 jablko, nejlépe Granny Smith
  • lžíce citronové šťávy
  • lžíce koriandrových lístků nebo petrželky
  • lžíce máty
  • sůl
  • pepř

Postup

Bílý jogurt si nejprve našlehejte a pak si jej smíchejte s na drobno nakrájeným nebo strouhaným jablkem, citronovou šťávou, koriandrem a mátou. Lístečky bylin nasekejte najemno. Podle chuti si jogurtový dip ála tatarská omáčka osolte a opepřete. Jogurt můžete smíchat i na půl s majonézou.

Ingredience:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g tatarské omáčky nebo majolky
  • 50 g cibule
  • 50 g čerstvých zelených paprik
  • 50 g čerstvých okurek hadovek nebo sterilizované okurky
  • 1 lžička pažitky
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • worchesterpvá omáčka

Postup přípravy:

Bílý jogurt promícháme se zakoupenou tatarskou omáčkou, přidáme jemně krájenou cibuli, drobně nakrájené čerstvé papriky, hrubě nastrouhané čerstvé nebo sterilizované okurky, nasekanou pažitku, špetku soli, pepře a cukru, přidáme několik kapek worcesteru. Vše promícháme a vyšleháme do jemného vláčného dipu.

Jogurtový dip ála tatarská omáčka

Proč si dát jogurt

Jogurt snižuje vysoký krevní tlak. Obsahuje bílkoviny a minerální látky, jako je vápník, draslík a hořčík, které pomáhají regulovat krevní oběh. Navíc podporuje hubnutí. Než si ho v obchodě koupíte, zkontrolujte si nejprve obsah tuku a cukru na jeho etiketě. Při hubnutí jsou nejdůležitější bílkoviny, které v jogurtu najdete. Obsahuje i zdraví prospěšné bakterie, které prospívají našemu zdravému trávení. Je výborný i na zotavení po tréninku. Jogurt, zejména ten řecký, vám pomůže s lepším zotavením po cvičení a náročném tréninku. Bílkoviny jsou potřeba pro regeneraci svalů. Kelímek jogurtu denně posílí obranyschopnost organismu. Pomůže vám bojovat s nachlazením, virózami a chřipkami. Kvalitní jogurt obsahuje minerály a vitamín D. Jogurt prospívá pokožce v podobě domácí pleťové masky. Bojuje s akné, hydratuje, chladí, zamezuje předčasnému stárnutí a snižuje výskyt pigmentových skvrn.

 

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář