Záchvatovité přejídání: Proč je rizikové v kontextu obezity?

publikováno

Možná si to úplně nemyslíte, ale emoce a přejídání spolu velmi úzce souvisí. V případě, že se tento problém včas neřeší, může hrozit dokonce obezita. Mohou se za tímto jevem skrývat psychické nemoci? A jak se z koloběhu sebedestrukce konečně vymanit?

Stres je běžnou součástí života a nedá se mu stoprocentně vyhnout. Z toho důvodu je velmi důležité, abychom si dokázali osvojit zdravé kompenzační mechanismy, díky kterým se dokážeme vhodným způsobem uvolnit. Bohužel, řada lidí mnohem častěji volí ty vyloženě nezdravé, ke kterým patří například kouření a pití alkoholu. A pak je tu ještě další skupina, která se dopouští takzvaného záchvatovitého (nebo také emočního) přejídání.

Přečtěte si: Jaké jsou rizikové faktory pro vznik obezity?

Problém spočívá v tom, že nejen, že časté a nadměrné hodování podporuje zvýšení cholesterolu, ale také se může zvýšit riziko cukrovky a dalších chronických onemocnění, která mohou mít negativní dopad na kvalitu a délku našeho života. A to vůbec nezmiňujeme potíže se sebevědomím.

Co bychom tedy měli o problému zvaném emoční a záchvatovité přejídání, ještě v kontextu se vznikem obezity, vědět?

Příznaky nezdravého přejídání

Příznaky přejídání

Šéf na vás byl nepříjemný v práci? Pohádali jste se s protějškem a nemluvíte spolu? Cítíte se sami a nic ve vašich očích nemá cenu? To se občas stává snad každému z nás. Pokud ale v každé takové chvíli saháte po sladkostech, nezdravých potravinách a nápojích a po dalších laskominách, které máte rádi, možná byste měli zbystřit. Tím spíš, pokud se po skončení konzumace jedné hned přesunete k další. 

Jde o poruchu stravování?

I když je emoční přejídání spojeno s psychickým stavem, ve kterém se zrovna nacházíme, nepovažuje se za poruchu příjmu potravy. Nedá se ale vyloučit, že na základě narušeného vztahu k jídlu v budoucnu u stejného člověka nevznikne nějaký jiný problém, který by už poruchou příjmu potravy být mohl.

Hlavní příčiny záchvatovitého přejídání

příčiny emočního přejídání

Jak už bylo řečeno, největší vliv na tento problém má především pociťovaná úroveň stresu, která se může chronicky udržovat na vysokých hodnotách.

Problémy může způsobit:

  • Nevyhovující pracovní prostředí
  • Finanční tíseň
  • Problém ve vztazích
  • Zdravotní stav

Emoční přejídání se pak může o něco častěji vyskytovat i u lidí, kteří mají historicky zkušenost s drastickými dietami.

Jak s tím souvisí psychika?

Ten, kdo má problémy s emočním přejídáním, může mít potíže slovy vyjádřit své vnitřní pocity a procesy, které se v něm odehrávají. Také ale můžete být sami vnitřně zmatení z toho, že nevíte, co přesně prožíváte. Rizikem je i neschopnost kontroly vlastních emocí.

Proč to řešit

proč řešit emoční přejídání

Přejídání tohoto typu by se mělo určitě řešit co nejdříve, protože technicky vzato k němu začnete přistupovat automaticky a už o svém zvyku nebudete v budoucnu ani přemýšlet. Čím víc jídla tímto způsobem přijmete, tím hůř.

Přejídání nejen ze stresu a jak ho porazit

Vzhledem k tomu, že si chroničtí přejídači často neuvědomují, že toho jí příliš mnoho, je docela dobře možné, že prvotní impuls přijde od někoho jiného, kdo si nezvyklého chování všimne.

V případě, že chcete dostat tento problém pod kontrolu, zkuste se při každé cestě do ledničky nebo do spíže zamyslet nad tím, zda máte opravdu hlad, chuť na něco nebo jde o způsob, jak se snažíte uniknout před nepříjemnými pocity. Pokud jde o poslední variantu, zkuste tyto pocity identifikovat. Dovolte si je prožít a zkuste poté zaměřit svou pozornost jinam. (Dobře vám může udělat třeba svižnější procházka do nejbližšího parku.)

Také může pomoci:

  • Vedení stravovacího deníku, do kterého budete zapisovat své pocity a to, co jste ten den vypili a snědli
  • Promluvit si o tom s někým (klidně může jít třeba o zkušeného psychoterapeuta)
  • Když doma nebudete mít potraviny, které vás budou svádět k záchvatovitým nájezdům na ledničku
  • Když budete chodit nakupovat sytí
  • Když si domů přinesete zdravější a dietnější potraviny (například nakrájená čerstvá zelenina může být skvělá s ochuceným dipem)

I když to není snadná cesta, uvidíte, že pokud se do toho opřete, mělo by se vám podařit tento zlozvyk konečně vyřešit.

Trpěli jste někdy záchvatovitým přejídáním? Pokud ano, co vám jej pomohlo překonat?

 

Redakce magazínu

MUDr. Zdeňka Fantová
Studovala jsem 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a promovala v roce 1991. Praxi jsem získala v oboru všeobecné praktické lékařství. Přípravu jsem absolvovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v ambulanci primární péče a v ambulancích a lůžkových odděleních specialistů. Atestační zkoušku ze všeobecného praktického lékařství jsem složila v roce 1995. Poté jsem pracovala jako praktický lékař v ordinacích obvodních lékařů jako zaměstnanec. Od 1. března 1998 provozuji soukromou praxi. Zde na Hlidejsizdravi.cz působím v roli garanta obsahu a všechny články prochází mou odbornou kontrolou.

Napsat komentář